Зі світу по факту

Україна має нового прем’єра

14 квітня  під час засідання Верховної Ради нардепи проголосували за призначення спікера парламенту Володимира Гройсмана прем'єр-міністром України.

За відповідне рішення проголосували 257 депутатів. Тією ж самою постановою народні обранці звільнили голову уряду Арсенія Яценюка.

Нагадаємо, нова коаліція ухвалила рішення про висування Володимира Гройсмана на посаду прем'єр-міністра, про обрання Андрія Парубія на посаду спікера, Ірини Геращенко – на посаду першого віце-спікера. Втім, залишається лише одна вакантна посада в уряді. Блок Петра Порошенка не погодив міністра з питань охорони здоров'я.

Міносвіти надало роз'яснення щодо чуток про скасування стипендій

Про це йдеться у листі МОН до керівників вищих навчальних закладів, оприлюдному на сайті міністерства.

«У зв'язку із поширенням недостовірної інформації щодо «скасування виплат стипендій студентам у 2016 році», Міністерство освіти і науки України просить Вас поінформувати студентів та органи студентського самоврядування про те, що міністерством рішень щодо скасування виплат стипендій у 2016 році не приймалось», — йдеться у листі.

Також у міністерстві наголосили, що зміни у принципах нарахування стипендій (у разі їх прийняття) не стосуватимуться тих студентів, котрі вже навчаються, а лише тих, хто тільки  вступатиме до вишів.

Нагадаємо, у березні Міністерство освіти та науки представило нову модель розподілу коштів між державними вищими навчальними закладам.

Франція закупила у Пентагону 21 пусковий контейнер (126 ракет)

 для ракетної системи залпового вогню GMLRS загальною вартістю $90 млн.

«Державний департамент США та департамент зарубіжних військових закупівель міноборони FMS країни дали „зелене світло“ на продаж Франції 21 контейнера (LRU) з ракетами для системи залпового вогню GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System)», -  повідомив військовий експерт Філіп Шапло. Контейнери будуть зняті з баз зберігання США та перевезені до Франції.

За словами експерта, LRU з GMLRS були замовлені Францією у 2011 році і надійшли на озброєння у 2014 році.

ЄС зобов’язав авіакомпанії надавати персональні дані пасажирів

Європарламент ухвалив законодавчу директиву щодо зобов’язання авіакомпаній передавати персональну інформацію про пасажирів (PNR), які прилітають на територію ЄС з третіх країн, а також відбувають за межі Співтовариства.

Метою нового законодавства є запобігання, виявлення, роз-слідування та покарання за тероризм та інші тяжкі злочини, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

У свою чергу, країни-члени повинні будуть утворити підрозділи щодо інформації про пасажирів з метою отримання від авіакомпаній та зберігання цих даних. Вони будуть уповноважені і зобов’-язані обмінюватися такою інформацією з національними підрозділами з інших країн-членів, а також з Європолом.

Російське посольство у Вірменії закидали яйцями

Учасники акції протесту проти продажу Росією озброєння Азербайджану закидали копійками і яйцями будинок посольства РФ у Вірменії.

В акції брали участь кілька сотень протестувальників.

У руках протестувальники тримали плакати з написами: «Ні продажу озброєння Азербайджану!», «Руки геть від Вірменії!», а також фотографії військовослужбовців, які загинули на лінії зіткнення. Учасники акції скандують «Ми — господарі нашої країни».

Російські банки не кредитують окупованих кримчан

В окупованому Севастополі підприємці та підприємства відчули гострий дефіцит коштів і брак можливості взяти кредит у банку. Про це повідомив заступник так званого губернатора Севастополя Олексій Єремєєв й зауважив, що люди змушені звертатися «до інших джерел кредитування, які надають кошти під завищений відсоток».

В окупованому Севастополі працюють близько 150 точок банківського обслуговування: дві севастопольські організації, 4 філії великих російських банків і 140 структурних підрозділів цих банків.

У Києві шахраї продали за мільйон орендовану квартиру

У Києві впіймали шахраїв, які продали за 1,1 млн гривень квартиру, яку напередодні орендували.

Наприкінці березня аферисти розмістили в Інтернеті оголошення про продаж двокімнатної квартири в Дніпровському районі. Вдаючи із себе власників квартири і використовуючи підроблені правовстановчі документи, шахраї видурили в покупців 1,1 млн гривень. Зараз підозрюваним обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою з можливістю внесення застави в розмірі понад 1,1 млн гривень кожному.

Також встановлено, що афера з нерухомістю була для шахраїв не першою. Справу одного з них за іншим епізодом зараз розглядають у суді.

НА ВОЛИНІ ВИКРИЛИ МАСШТАБНУ ШАХРАЙСЬКУ СХЕМУ З «ГУМАНІТАРКОЮ»

Оборудку організували бізнесмени з Волині, які фальсифікували документи на право ввезення «гуманітарки», – повідомили в прес-центрі СБУ.

Працівники Служби безпеки України спільно з прокуратурою встановили, що середньомісячний обсяг товарів, який поставляли «благодійники», становив п'ятдесят тонн. Серед товарів були, зокрема, спортивний одяг відомих брендів та комп'ютерна техніка, які зловмисники реалізовували за ринковими цінами.

Втрати бюджету від несплачених податків та митних платежів сягали три-п'ять мільйонів гривень щомісяця.

Під час обшуків у складських приміщеннях правоохоронці виявили чергову партію незаконних вантажів. В офісах підприємців вилучено комп'ютерну техніку, на якій підробляли документи, «чорну бухгалтерію» для фіктивного списання гуманітарних платежів, підроблені штампи та печатки різних благодійних організацій.

Відкрито кримінальне провадження за частиною 3 статті 190 Кримінального кодексу України. Тривають невідкладні оперативно-слідчі дії для притягнення до відповідальності всіх організаторів та учасників оборудки.

26 в’язнів завдали собі травм під час заворушень у слідчому ізоляторі Луцька

Зокрема, правоохоронці повідомляють, що аби послабити режим тримання та непередбачені законом пільги й переваги, ув’язнені камер внутрішніх постів №№4,5,6 стукали в двері камер, викидали звідти особисті речі, виливали воду, підпалювали особисті речі, пошкоджували майно.

У результаті 26 ув’язнених порізали собі передпліччя рук. Для надання медичної допомоги приїхали 3 «швидкі». Трьох ув’язнених доправили до лікарні, після надання медичної допомоги їх повернули в ізолятор.

За фактом проводиться службове розслідування.

За матеріалами Інтернет-ресурсів підготувала Валентина БОРЗОВЕЦЬ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>