З родини йде життя людини

Мудрими є слова про те, що людина має чотири опори в житті: дім із сім’єю, роботу, людей, із якими проводить свята й будні, і землю, на якій стоїть її дім. Одна важливіша за іншу. Спіткнеться якась – увесь світ похилиться.
Кожен, хто з’явився на світ, претендує на щасливу долю. Але навколо так багато тривожного, незрозумілого і жорстокого. Інколи хочеться десь сховатися, перечекати, набратися сил. Для багатьох таким місцем є рідна домівка, сім’я – місце, де починається ниточка родоводу. І чим міцніша та довша ця нитка – тим щасливіша людина, бо має змогу перейняти досвід і мудрість рідних людей, яких варто наслідувати.
Нам, нашій класній, шкільній родині, цікаво і повчально було дізнатися про таких людей, які є ідеалом і прикладом для наших учнів.
А людей таких є багато. Пересвідчитись у цьому допомогло свято, яке організували і провели класоводи 4-А та 4-Б класів Надія Никанорівна Лях і Олена Олексіївна Лук’янюк зі своїми вихованцями. А глядачами цього разу були не тільки батьки, як зазвичай, а й дідусі з бабусями, ще й братики та сестрички четвертокласників. При чому вони теж взяли активну участь у дійстві.
Коли на сцену виходили талановиті батьки співочої родини Корсаків, Тетяна Герасимівна Фіщук із внучкою Софійкою Денисовою, дівчатка з 4-Б класу з татом Миколою Максимуком, мама Олена Корінчук із чотирма донечками, — спостережлива людина могла чітко простежити зв’язок часів і поколінь, генну пам’ять роду.
«Яке коріння, таке й насіння», — говорить народна мудрість. Саме з родини дитина вбирає в себе все, як губка. Недарма кажуть: «Не навчить батько, не навчить і дядько». А ще спадає на думку така побрехенька. Каже батько-поляк своєму синові: «Ти є пан, бо ти – поляк. Будь гордим і пам’ятай про це». Єврей розповідає своєму нащадку: «Ось бачиш: одна копійка, а це – ще одна. А разом – дві. А, якщо два рази по дві – то вже буде чотири...». А тут і люблячий український батько із сином спілкується: «Баран – баран, буц!..»
Як відомо, у кожному жарті є часточка правди. І у цьому, на жаль, теж. Чи не так?
Олена Мицюк
смт Ратне, школа № 2

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>