ВУЛИЦЮ ПАРТИЗАНСЬКУ У РАТНОМУ ЇЇ МЕШКАНЦІ ТЕПЕР НАЗИВАЮТЬ ПРОСПЕКТОМ

Вулицю Партизанську Вулицю Партизанську1Такої честі вона заслужила після того, як  напередодні Дня Незалежності України бригада ковельського підприємства «Кодет» здала в експлуатацію після поточного ремонту останній її відрізок завдовжки 428 метрів між вулицями Привітною та Волі. Таке уточнення потрібне, бо, напевно, не всі ратнівчани знають, що ця вулиця, яка знаходиться на південній околиці селища і є однією з найстаріших у ньому, фактично складається із трьох окремих паралельних доріг, пов’язаних між собою досить умовно.

На основній її частині вже кілька років тому селищна рада зробила асфальтне покриття, а цей відрізок до останнього часу мешканці намагалися ремонтувати самотужки.

— Тут було справжнє провалля, — розповідає житель Партизанської Леонід Залуський. – Скільки ми сюди піску не возили, нічого  не допомагало.  Після дощів не те, що проїхати, а й пройти було проблемно. Особливо складно було добиратися дітям до школи або ж пенсіонерам, до яких і «швидка» не могла доїхати.

— Коли два роки тому селищна рада зробила освітлення нашої вулиці, то вже стало легше, — доповнює чоловіка дружина Тетяна Луківна. -  А тепер у нас взагалі, як у центрі стало, уже не вулиця, а проспект Партизанський, за що ми щиро дякуємо селищній раді і особисто Володимиру Миколайовичу. Хотілось би лише, щоб люди тепер поприбирали з неї купи піску, щебеню та іншого, щоб і вигляд був гарний.

Селищний голова Володимир Кулик розповів, що на ремонт вулиці витратили 197 тисяч гривень із селищного бюджету за програмою соціально-економічного розвитку селища. Робили її вперше в Ратному за новою технологією: поверх стандартного кількашарового щебеневого покриття зверху насипали шар дрібного відсіву і ретельно утрамбовували його котком. Здалеку таке покриття нагадує асфальт, хоча, зрозуміло, що воно слабше. Але воно якісне і для вулиці з відносно невеликою інтенсивністю руху цього цілком достатньо. До того ж таке покриття дешевше, ніж асфальтне. А, враховуючи те, що в Ратному ще 20 відсотків вулиць грунтові, це теж має значення.

Селищний голова поділився досвідом, який запозичив у своїх колег з України піж час  засідання Асоціації міст України, членом якої є і Ратне. Виявляється, якщо вартість робіт перевищує 200 тисяч гривень, то потрібно виготовляти проект, а якщо менше -  то вже ні, це рахується як поточний ремонт.

— Виготовлення такого проекту обійдеться тисяч у двадцять гривень, -  говорить Володимир Кулик. – А якщо ви хочете  ремонтувати п’ять вулиць, то вийде вже всі сто тисяч, або ж це половина вартості робіт на Партизанській. Крім того, з теперішньою бюрократією процес виготовлення та погодження проекту розтягується на цілих три місяці, а так і літо пройде. Тому ми пішли таким шляхом, і після Партизанської розпочинаємо за власні кошти ремонт вулиці Крайньої. А на вулиці Замковій робитимемо капітальний ремонт. Там фінансування буде на дольовій участі з державою – п’ятдесят на п’ятдесят. Так що кількість вулиць із твердим покриттям у Ратному у цьому році ще зросте.

Дмитро МОРОЗ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>