Вшанували пам’ять жертв голодоморів 

голод голод1Година-спомин «Скорботна свічка пам'яті народної» біля пам'ятного знака на честь 2000-ліття Різдва Христового розпочалася минулої суботи скорботною ходою ратнівчан від районного будинку культури. У заході взяли участь керівники місцевих органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, представники підпри-ємств, установ та організацій, громадськість та учні селища. У цей день приспустили Державні прапори, не проводили розважальні заходи і підтримали Всеукраїнську акцію «Засвіти свічку!».

Кожен із нас переосмислює нашу історію, трагічні її сторінки. Майбутньому поколінню належить винести з минулого найсерйозніші уроки, щоб подібні людські трагедії не повторилися.

Про геноцидний характер голоду, штучно створений сталінським режимом, про знищення української нації розповідав голова районної ради Михайло Макарук. Зауважив, що у непростий для українців час вшановуємо пам’ять невинних жертв голодоморів, аналізуємо причини виникнення та наслідки, адже сьогодні, через понад 80 років після страшних часів голодомору, перед Україною знову постали важкі випробування — анексія Росією Криму, путінська військова агресія на Сході України, яка смертельними зливами «гра-дів» забирає життя наших героїв-захисників, люди залишають свої рідні домівки. Щоб на нашій багатостраждальній благодатній землі запанував мир, любов та злагода, щоб захистити свою землю, віру, культуру, мову, щоб відстояти свою незалежність і територіальну цілісність, ми повинні зробити усе можливе і неможливе, — наголосив Михайло Михайлович. Побажав ратнівчанам миру, терпіння, Божого благословення у добрих справах на користь нашої держави та на благо району.

Хвилиною скорботи вшанували світлу пам’ять жертв голодоморів в Україні. Після чого учениця Здомишельської школи Катерина Юхимчук виконала пісню «Свіча», а Ратнівської школи-гімназії №1 Анастасія Коваль декламувала вірш «Зроніть сльозу. Бо ми не мали сліз».

Цього листопадового жалобного дня плакала дощем за своїми дітьми Мати-Україна, підносили до Господа молитви у церквах України, нашого району. Тужливо дзвеніли дзвони собору пророка Іллі. До пам'ятного знака на честь 2000-ліття Різдва Христового для невинно замордованих голодом поклали житнє колосся, хліб наш насущний та поставили свічки пам’яті. Благочинний Ратнівської округи отець Анатолій відправив поминальну панахиду.

Леся ГРІНЧУК

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>