ВІДЗНАЧИЛИ 817-у РІЧНИЦЮ СЕЛИЩА РАТНЕ ІЗ ПОВАЖНИМИ ГОСТЯМИ ТА АЛЛОЮ КУДЛАЙ

Святкування Святкування1 Святкування2 святкування3 Святкування4 Святкування5 Святкування6 Святкування7 Святкування8 Святкування9 Святкування10 Святкування11 Святкування12 Святкування13 Святкування14 Святкування15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

День народження – 817-у річницю селища Ратне та 73-річницю визволення  району та області від німецько-фашистських загарбників – гучно святкували ратнівчани у парку на березі річки Прип’ять              16 липня.

Запросили на урочистість розділити радість із ратнівчанами усіх колишніх керівників району.  Завітали Андрій Антонович Хомич, Василь Михайлович Струк, Микола Панасович Круглій, Микола Іванович Лукашик, Адам Семенович Харлампович, Лариса Григорівна Цепух. Шанованими були на святі голова обласної ради ветеранів війни і праці Олександр Булавін, партизан Великої Вітчизняної війни із села Гута, голова обласної спілки партизанів Іван Глущук, гості зі Львівщини – представники Ходорівської об’єднаної територіальної громади (ОТГ) на чолі з міським головою Олегом Коцовським, із Старови-жівського району на чолі з селищним головою Володимиром Семенюком, із Шацького району на чолі з головою ОТГ Сергієм Вінничуком.

Свої роботи представляли народні майстрині, кондитери,  працювали атракціони, торгові точки, проходили спортивні змагання. Представники сільських клубних установ гостинно зустрічали ратнівчан та гостей селища в етнографічних  хатинках українським фольклором, танцями, пропонували страви та чарку міцних напоїв.

Програма святкування розпочалася розіграшем лотереї, квитків якої розпродали півтори тисячі. Призи надали фонд «Патріоти Волині» народного депутата України Степана Іва-хіва – холодильник, плазмовий телевізор, мікрохвильову піч, годинники настінні, праски, соковитискач. А також не менш цінні призи були від селищної ради та підприємців селища – Леоніда Касянчука, Володимира Луцюка, Віталія Сільчука, Мар’яни Сотник, Віктора Арсенюка, Ірини Бондар, Сергія  Харкевича, Павла Северина, Олени Лисакової, Руслани Корецької, Ростислава Кошелюка, Володимира Дудки, Олександра Прача, Анатолія Кузуби, Михайла Бідзюри, Тетяни Корпач, Богдана Панасюка, Сергія Лідовського, Сергія Супронюка, Леоніда Шишла, Володимира Суса, Віталія Крука, Сергія Юхимчука, Олени Вавдіюк, Анатолія Райєнка, Радика Карпіка, Наталії Тарасюк, Галини Чесак, Валентина Глушневського, Тетяни Савчук, Федора Дячука, Катерини Ятчук,  Володимира Стеренчука, Лілії Нікітюк, Руслана  Корінчука, Михайла Півня, Олексія Півня, Ірини Гетьман, Олени Шульги, Миколи Ганущака, Миколи Нінічука, Людмили Сарапіної, Олексія Омельченка, Миколи Тарасюка, Василя Лісовика, Миколи Придатка,  Люби Мицюк, Ольги Ферчук. А також магазинів «Колібріс»,  «НАШ», «Шарм», «Гламур», «Фреш», «Техномережа», «Квіти», «Євротехніка»,  піцерії «Тарантела», «Версаль», ТзОВ «Спільний ліс», «Нової Пошти», управління газового господарства, управління водного господарства, держлісгоспу, підприємства «Вітаут», ДП СЛАП «Ратнеагроліс», філії «Старовижівський автодор»," філії ТзОВ Луцьккомунбуд", житлово-будівельного кооперативу «Рать» та інших.

Серед щасливчиків, яким поталанило із призами, були не тільки ратнівчани, а й жителі сіл району, які приїхали на свято селища. Охочі до азарту купували й по двадцять лотерей, тож декому таланило на декілька призів. Серед виграшів – велосипед, електрична духовка, електром’ясорубка, скатертини, рушники, чайники, термос, барбекю, пилосос, хлібопічка, картина, дошка для прасування,  щебінь, 20 м3 дров, 2 м3 лісу та багато чого іншого. Ратнівчанин Іван Маєвський виграв плазмовий телевізор, Дмитро Ковч — пральну машинку, Андрій Данилюк – холодильник, Віктор Ленартович — живого барана, Оксана Ясинська — сертифікат на підключення кабельного інтернету «БІТ», Тетяна Котикович – мангал, Володимир Дудка — тример для косіння газону. Дмитро Оніщук із синочком Богданом напередодні придбали сімнадцять лотерей, тож неодноразово підходили за призами, а серед найбільшого їхнього виграшу – пральна машинка. Велосипед виграв чотирирічний Артем Середа. Про виграш – сертифікат на десять відсотків знижки на квартиру від житлово-будівельного кооперативу «Рать» – радісно повідомив ратнівчанин Василь Панько, який того дня ще й виграв шліфувальну машинку, а придбав чоловік тільки три лотереї. Жителька с. Лучичі Валентина Бойко стала щасливою власницею мультиварки. Жителі сіл Комарового та Бродів Роман Осіюк, Сергій Лук’янюк виграти підставку для квітів і кухонний комбайн.

Урочисту частину зі святково прибраної сцени розпочав піснею «Козачка» народний аматорський ансамбль народної пісні та музики «Ратнівські візерунки». Вітали ратнівчан та гостей селища голова Володимир Кулик, голова райдержадміністрації Андрій Харлампович, керуюча справами районної ради Віра Чернуха, помічник народного депутата України Степана Івахіва, директор благодійного фонду Степана Івахіва «Патріоти Волині» Денис П’ятигорець.

— 20 липня 1944 року наше селище було визволене від німецько-фашистських загарбників, тому ця дата вважається офіційним Днем Ратне, — розповідав Володимир Кулик. – І нинішнє свято – це ще одна нагода, коли ми вшановуємо безсмертний подвиг і низько вклоняємося визволителям – тим, хто ціною свого життя захистив наш поліський край від тяжкого ярма фашизму. Нині ми з вами пишемо новітню історію Ратного. Цей складний і водночас благодатний час змушує кожного з нас пробудитися і робити добрі справи на благо селища та держави. Люди в Ратному працюють, будують будинки, народжують і виховують дітей. Близько чотирьохсот сімей ведуть будівництво індивідуальних житлових будинків. У минулому році зареєстровано 83 шлюби, народилося 149 дітей, природній приріст становить 52 особи. Спільними зусиллями ми покращуємо життя у своєму селищі і є прикладом для дітей та онуків. Нехай же зростає та процвітає наше улюблене Ратне!

Володимир Кулик розповів про господарські проекти, зокрема, будівництво нового дитячого садка, і відзначив Андрія Харламповича та голову обласної державної адміністрації Володимира Гунчика, які докладають зусиль, щоб ратнівські малюки мали змогу у найближчому майбутньому відвідувати дошкільний навчальний заклад.  А ще розповів про плани реконструкції площі Героїв Майдану, будівництво багатоповерхових будинків, нічне освітлення вулиць, капітальний ремонт доріг та ін. Висловив подяку за фінансову підтримку свята місцевим підприємцям, благодійникам, а також підприємцям з різних куточків України від Закарпаття до Полтави, які приїхали на святкування.

Особливу подяку висловив народному депутату України Степану Петровичу Івахіву та його помічникам – Денису П’ятигорцю, Наталії Маленицькій, Володимиру Бащуку. Саме завдяки їхнім зусиллям виступали народна артистка України Алла Кудлай та її син Максим, заслужений артист України, а також лотерея збагатилася цінними суперпризами. Володимир Миколайович висловив шану ветеранам війни і праці, молодому поколінню, побажав усім міцного здоров’я, родинного благополуччя, добра та якнайшвидшого миру в Україні.

Зворушливими словами про захисників нашої України, нашого селища розпочав своє звернення до присутніх на святі Андрій Харлампович. Усіх привітав із Днем селища, додав, що селищна рада з року в рік за підтримки меценатів, народного депутата України Степана Івахіва вдосконалює програму проведення свята і цим показує хороший приклад для інших селищ, а плідна співпраця – це насамперед обов’язок перед ратнівчанами, перед майбутнім поколінням.

Привітала ратнівчан від себе особисто та від голови районної ради Миколи Микарука керуюча справами ради Віра Чернуха.

Від імені Степана Івахіва вітав Денис П’ятигорець. Кожного разу, коли він приїжджає у Ратне, не втомлюється говорити, наскільки закоханий у селище, бо у нас унікальні люди, атмосфера, земля дуже щира, привітна і у нас унікальний селищний голова. Закликав рат-нівчан відсвяткувати так, щоб заздрили інші райони.

За дорученням сивочолих колишніх керівників району щиро вітав Почесний громадянин Ратнівщини Василь Струк. Бажав здоров’я, натхнення в праці та усіх земних благ.

Процвітання бажав Ратному і ратнівчанам голова Ходорівської ОТГ Олег Коцовський:

— Ми прибули до вас із Прикарпаття, з Галичини, — під найкращими враженнями про наше селище звертався гість. — Ми є третьою найбільшою територіальною громадою в Україні. Закликаю і вас працювати у цьому напрямку, тому що майбутнє в об’єднанні громади, у реформах, які сьогодні почалися в Україні.

Олег Коцовський і Володимир Кулик привселюдно підписали договір про налагодження партнерських відносин і співпрацю. Висловили надію на те, що у недалекому майбут-ньому у нас теж буде самодостатня об’єднана територіальна громада. Зачитали текст договору. І, звичайно, не обійшлося того дня без подарунків. Ратнівчан вітав ансамбль троїстих музик Ходорівського палацу культури.

У народі кажуть: «Коли будуєш оселю, не вибирай місце, а вибирай сусіда». А ще – «Добрий сусіда – найкращий родич. Погано жити, як із сусідами не дружити». Тож і не дивно, що на свято завітали найближчі су-сіди із селища Стара Вижівка. З ними нас тісно пов’язує і історія, і сучасність, бо чимало наших односельчан покумалося, одружилося між собою. Селищний голова Старої Вижівки Володимир Семенюк подарував картину їхньої місцевої майстрині. Бажав, щоб селищний голова Володимир Кулик вів громаду до кращого майбутнього. Вокалісти Старовижівського народного аматорського гурту «Барви» порадували чудовим співом.

«Ближні сусіди краще далеких родичів. Не треба й жита засік, коли є добрий сусід», — такими словами до вітального слова запрошували делегацію Шацької ОТГ на чолі з головою Сергієм Вінничуком, від яких був також подарунок, хороші теплі слова та чарівний спів артистів.

Від великої громади ратнівчан щирі вітання висловили Петру Карповичу Ніколаєнку, який 73 роки тому захищав нашу Вітчизну, а на даний час проживає в дітей у м. Бресті.  Він єдиний ветеран війни у селищі. 22 червня Петру Карповичу виповнилося славних 90 років.

Вшанували хвилиною мовчання, схилили голови перед пам’яттю невинно убієнних українців та наших земляків, чиї життя підірвала війна на сході України. Ми навічно збережемо світлу пам’ять про ратнівчанина Івана Тричука, велимченців Миколу Повха і Дмитра Колядюка, заболоттівчан Василя Білітюка і Леоніда Луцика, щитиноволянця Олександра Вавдіюка, млинівця Василя Корнелюка.

Наше селище молодіє новоствореними подружжями та новонародженими дітьми. Як повідомила усім присутнім ведуча – секретар селищної ради Галина Приймачук, у першому півріччі цього року у Ратному взяли шлюб 27 пар, народилося 66 малюків. Вітали оплесками, вручали подарунки наймолодшій парі – подружжю Антону та Надії Хоцевичам, ювілярам Богдану Йосиповичу та Ользі Володимирівні Пінкевичам, які відсвяткували «золоте» весілля – 50 років у парі. Відзначили і наймолодшу жительку селища – дівчинку вагою 3210 грамів, яку 14 липня народила Софія Гудік.

Власним віршем привітав зі сцени пенсіонер,  у колекції якого 2127 ручок, Федір Петручик.  Пісні дарували дует районного будинку культури у складі Галини Скрипчук і Олени Смальчук, солістка Леся Гаврилюк, студентка Київської національної академії керівних кадрів культури і мистецтв Оксана Андросюк.

У селищі проживає 268 багатодітних сімей, у яких виховується від трьох і більше дітей до 18 років. Дякували усім матерям за їхню нелегку працю по вихованню дітей. Привітали, вручили подарунок  Людмилі Федорук, мамі, яка народила і виховує чотири сини і донечку. Діти обдаровані, розумні, творчі, ініціативні, беруть участь в різних олімпіадах. Найтепліші слова і найщиріші побажання здоров’я, прихильної долі адресували найстаршим жителям селища, які пережили воєнні лихоліття, голод, виростили дітей, мають онуків, правнуків. Найстарішим жителем нашого селища є Петро Федорович Приймачук, якому 22 січня виповнився 101 рік, Ольга Василівна Літвінчук – 95, Ольга Михайлівна Курасевич та Марія Тимофіївна Кліцук – 94. У день свята селища з нагоди 40-літнього ювілею також вітали швачку магазину-ательє «Тканини»  Людмилу Онисько та з нагоди 70-літнього ювілею – Миколу Зварича.

Кращими садибами 2017 року визнано садиби по вулицях Газіна, 102/2 — Валентини Глодік, Б. Хмельницького, 66/2 – Світлани Шишло, Тихій, 1 – Надії Ващук, Новій, 69 – Тетяни Аврамук. Відзначили «Кращого пасічника» — Василя Михалевича, який круглорічно підсолоджує життя не тільки односельчанам, а і всім, хто відвідує ратнівський ринок. «Краща весільна господиня» — Софія Харкевич. «Кращі народні майстрині» — Парасковія Чернуха, майстер з лозоплетіння, Лілія Маєвська, майстер по виготовленню ля-льок-мотанок та вишивки. Па-  расковія Андронівна та Лілія Євгенівна готуються до участі у 8-у міжнародному фестивалі українського фольклору «Берегиня». Вітали майстра української вишивки Віктора Білашука, адже мало є чоловіків, які займаються більш жіночою роботою. Подяку селищного голови за оригінальність оформлення кондитерських виробів, новизну виготовлення фірмових тортиків та чудернацьких тістечок оголосили «Кращим кондитерам» — Олені Приймачук, Наталії Ярошук, Світлані Панько.

Найкращим подарунком для ратнівчан , мабуть, став концерт народної артистки України Алли Кудлай, яка виступала із сином Максимом, заслуженим артистом України. Він у другій частині концерту виконав кілька пісень сольно, а потім дуетом з мамою. У перервах між піснями Алла Кудлай розповідала різні кумедні бувальщини із життя артистів, анекдоти. На сцені трималася жваво, жартувала, постійно апелювала до публіки, запросила до себе на сцену дітей. Хоровод із зіркою укра-їнської естради для дітей – подія, а ще більший привід пишатися їхнім батькам, бо після концерту про це тільки й розмов. А потім – до пізньої ночі була молодіжна дискотека.

Бажали того дня рідній землі, а отже – кожному з нас розквіту і процвітання, духовної міцності та волелюбності, національного духу і гідності, благополуччя, самоповаги і натхнення, чистоти в помислах та благородства у вчинках. А ще рясних врожаїв на хлібних нивах та у садках, гарного приросту у господарствах. Щоб не переводився рід український, щоб віщун радості – лелека – приносив у оселі ратнівчан якомога більше немовлят.

Леся ГРІНЧУК

(Більше фото на сайті http://ratpresa.com.ua)

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>