ВІДСВЯТКУВАЛИ ПОЖЕЖНИКИ РАЙОНУ

пожежники17 вересня професійне свято відзначили пожежники району. Це люди, на плечах яких лежить відповідальність за благополуччя, спокій і комфорт жителів Ратнівщини, а інколи навіть і за їхні життя. Тож про те, як минув рік від минулого професійного свята та про сьогодення Ратнівських рятувальників ми поспілкувалися з начальником районного сектору управління державної служби з надзвичайних ситуацій Олександром Мицюком.

— Олександре Сергійовичу, яким був цей рік для працівників районного сектору?

— Протягом 2017 року великих пожеж та надзвичайних ситуацій не траплялось, хоча і спокійним цей рік назвати не можна. Виникали пожежі та траплялись стихійні лиха, до яких залучався наш підрозділ. На сьогодні поки що практично не виникало лісових пожеж та пожеж на торфовищах, що дало змогу зекономити великі матеріальні ресурси.

— Скільки протягом року погасили пожеж?

— З початку року працівники 14-ї державної пожежно-рятувальної частини виїжджали на пожежі 43 рази, 3 пожежі    оформлені за заявами. Основними причинами пожеж були необережне поводження з вогнем та коротке замикання електромережі.

— А аварійно-рятувальні роботи? Виїжджали на них?

— На аварійно-рятувальні роботи підрозділ виїжджав 38 разів. Доводилося виконувати різну роботу – від відкачки води до рятування людей у ДТП. Влітку також ліквідовували наслідки буревію.

— Скільки маєте працівників у районному секторі державної служби з надзвичайних ситуацій? Кого з них нагородили до професійного свята?

— На сьогодні у підрозділі працює 29 чоловік особового складу. До Дня рятувальника від Управління ДСНС України у Волинській області були нагороджені заступник начальника частини Богдан Михалевич, начальники караулів Дмитро Денисюк та Андрій Мазурик, хоча, якщо підсумувати, то протягом року практично всі працівники підрозділу отримували певні відзнаки. Колектив у нас дружний, злагоджений, усі з максимальною віддачею ставляться до поставлених завдань.

— Протягом року отримали якесь нове спорядження, техніку?

— Так, ми отримали пожежний автомобіль АЦ-40 (433362) 63 «Б» 02, яким нині і виїжджаємо на гасіння пожеж, а  АЦ-40 (130) 63 «Б» 02 (який раніше був у нас) передали в постійне безоплатне користування для новоствореної місцевої пожежної охорони в село Заброди.

— Яким чином налагоджена співпраця з командами місцевої пожежної охорони?

— Співпраця з усіма МПО налагоджена досить тісно. Ми постійно надаємо їм допомогу у вирішенні будь-яких питань у межах своєї компетенції. За першого нашого повідомлення вони виїжджають на пожежі у населених пунктах району. МПО – це наші найбільші помічники. Завдяки місцевим підрозділам скорочується час прибуття на місце пожежі та її локалізації. Неодноразово траплялись випадки ліквідації пожеж місцевими підрозділами без нашої допомоги, і це дуже добре.

— Пам’ятаю, минулого року держава обіцяла реформувати систему пожежної охорони. Щось із обіцяного втілили в життя?

— Реформа державної служби з надзвичайних ситуацій розрахована до 2020 року, а розпочали її реалізацію у ниніш-ньому році. На даний час розробили стратегію реформування. Наша служба впевнено рухається вперед, з 2017 року підрозділи повністю забезпечують паливно-мастильними матеріалами для ліквідації пожеж та надзвичайних ситуацій, за державні кошти покриваються витрати на комунальні послуги підрозділу, значно покращилось матеріальне утримання працівників та передбачається подальше підняття заробітних плат у цьому році.

Останніми роками кінець літа – початок осені для Рат-нівських рятувальників був надзвичайно складним, адже горіли як не ліси, то суха трава чи торфовища і часто у різних кінцях району. Потерпали від диму люди, а ще більше – пожежники, які мусили боротися з вогнем. Цей рік поки що відносно спокійніший. Тож сподіватимемося, що ця тенденція збережеться і надалі, й нехай вогонь не зачіпає Ратнівщини.

Марія ЛЯХ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>