Відремонтувати усі вулиці в один день неможливо!

Скажу прямо, замітка в районній газеті «Ратнівщина» жителя райцентру Василя Краглика «Коли зроблять ремонт дороги по провулку Короленка?» викликала неоднозначні думки і судження.

Перш за все автор через свій провулок порушує типову актуальну проблему, яка стосується мешканців всіх провулків районного центру, яких нараховується  64! На жаль, окремі з них на сьогоднішній день ще в гіршому стані, ніж провулок Короленка, бо значно віддаленіші від центру та доріг з твердим покриттям.

Зазначений же провулок розташований між вулицями Газіна та Короленка.

По-друге, хочу нагадати шановному дописувачу, що в минулому році селищною радою був здійснений капітальний ремонт щебеневим покриттям вулиці Короленка протяжністю 872 метри, на що  використано бюджетних коштів 504 тис. грн., дещо раніше селищною радою капітально відремонтована асфальтобетоном дорога по вулиці Газіна протяжністю 1950 метрів, використано понад 2 млн. грн.

Крім того, в минулому році на провулку Короленка за кошти селищної ради встановлене нічне вуличне освітлення (в попередні роки це зроблено на вулицях Газіна та Короленка), щорічно провулок підсипається піском, грейдерується, і це також за кошти селищної ради.

Виняток цей рік. Навіть старожили не пам'ятають, щоб більше трьох місяців підряд безперестанку йшли дощі. Всі ґрунтові дороги в райцентрі перетворились на справжнє місиво. І чи виправдано було б в калюжі сипати пісок та грейдерувати? Одночасно хочу Вам, як історику за фахом, сказати, що Ратне знаходиться в північній частині області на річці Прип'ять в Поліській низовині. (В давнину казали, Ратне — це кругом вода — посередині біда). Крім того, згідно із картограмою агровиробничих груп грунтів, в райцентрі переважають дерново-підзолисті глеєві та легкосуглинкові ґрунти, які, як відомо, відносно родючі, але під час дощів, природно, створюють бездоріжжя.

Лукавите Ви, Василю Костянтиновичу, коли пишете в замітці, що я буцімто в серпні обіцяв зробити капітальний ремонт провулку Короленка до 1 вересня і не зробив. Такого не могло бути в принципі. Адже це не передбачено Програмою соціально — економічного розвитку на 2017 рік. Крім того, чи стратегічно правильною була б така дія? Адже Ви, пане Краглик, у своїй замітці забули чи свідомо не згадали, що в Ратному, крім провулків, ще є 70 вулиць, окремі з них значно віддаленіші від центру, без твердого покриття, і в даний час важко прохідні і проїздні. І скажіть мені, будь ласка, чим гірші жителі вулиць Граничної, Набережної, двох з чотирьох вулиць Партизанських, Миру, Учительської, Крайньої, Волі (бувшої Паші Савельєвої), Прип'ятської, де люди проживають по 40-50 років і пересуваються по ґрунтових дорогах? Я вже не говорю про дороги на нових житлових масивах.

У читачів виникає логічне питання — то чому селищна рада не ремонтує перелічені дороги і дорогу на провулку Короленка? Я апелюю до Вас, Василю Костянтиновичу, не як до «калюжного патріота», а як до людини розумної, з вищою освітою, яка пройшла серйозну трудову школу, свого часу працювала на посаді голови Кортеліської сільської ради і повинна знати, що таке місцевий бюджет!

Не хочу говорити високопарних слів, що дороги особисто для мене – один з пріоритетних напрямків в роботі. Я назву в хронологічному порядку, наведу факти та аргументи, що саме селищна рада лише в цьому році зробила в питаннях поліпшення дорожньої і соціальної інфраструктури і скільки використала бюджетних коштів.

Зокрема, це щебеневе покриття доріг по вулицях: Привітна, Партизанська, Учительська, Крайня (356 метрів) на загальну суму — 771534 грн., асфальтобетонне покриття: провулку між вулицями 1-го Травня та Каштановою (обеліск Слави і Приватбанк), площі по вул. Центральній, тенісного корту та дороги в парку культури та відпочинку селища, доріг по вулиці Замковій та Зеленій на загальну суму 1818862 грн., ямковий ремонт доріг по вулицях: Шкільна, Газіна, Каштанова, Нова, Серпнева, Ольги Княгині, 1-го Травня, Поліська на загальну суму 157902 тис. грн. Вимостка доріг піском, грейдерування, нанесення дорожньої розмітки на вулицях селища — на суму 190000 грн.

Всього на ремонт доріг в цьому році використали бюджетних коштів на суму 2938298 грн. Коментарі, як кажуть, зайві.

І останнє. Скажу чесно, мене насторожує пасивна споглядацька позиція дописувача. Сама назва замітки «Коли зроблять ремонт дороги на провулку Короленка» або її закінчення «Терпіли більше — потерпимо ще трохи», засвідчує, що хтось повинен робити, а ми загородимо свою садибу бетонною огорожею і будемо споглядати. На мою думку — це відстала позиція, яка веде в нікуди.

Навіть в багатих європейських країнах члени громади кооперуються і вкладають свої кошти в розвиток соціальної та дорожньої інфраструктури. Таких прикладів багато є і в нашому селищі, особливо в питаннях ремонту провулків, під'їзних доріг, нічного вуличного освітлення, благоустрою та облаштування територій та інше. Громадяни об'єднуються, закупляють бувший у використанні щебінь, цеглу, старий асфальт, селищна рада проплачує транспортні витрати і таким чином ремонтуються провулки.

Отже, шановний Василю Костянтиновичу, тільки об'єднавши наші зусилля, можна прискорити процес благоустрою доріг та провулків селища, адже розуміємо, що одночасно збудувати всі дороги з твердим покриттям неможливо і нереально.

З повагою Володимир Кулик,

 Ратнівський селищний голова

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>