У РАТНОМУ ВИКОПАЛИ ЛЮДСЬКІ ОСТАНКИ ЧАСІВ ДРУГОЇ СВІТОВОЇ ВІЙНИ

Олександр Сагаль, який звів будинок у Ратному по вулиці Крайній, під час копання ями під каналізацію натрапив на трагічну знахідку: людські останки. Відразу викликав працівників поліції. Було з’ясовано, що це останки часів Другої світової війни.

За ексгумацію взявся пошуковий загін «Відродження». Було піднято кістяки 10 людей, у тому числі один дитячий, на деяких черепах залишилися сліди від куль. Були знайдені також монети, ґудзики, дзеркальце, кишеньковий годинник, саморобна запальничка.

За спогадами старожилів, на місці, де знайшли кості, колись був єврейський цегельний завод, а в роки війни німці розстрілювали там євреїв.

Людські останки помістили на Меморіалі пам’яті жертв Голокосту, який біля села Прохід. Пізніше відбудеться обряд поховання за участю равина.

У п’ятницю на Ратнівщину приїжджав виконуючий обов’язки голови Волинської релігійної громади прогресивного іудаїзму Сергій Швардовський, який разом із начальником відділу внутріш-ньої політики, організаційної роботи та інформаційної діяльності апарату райдержадміністрації Вітою Шевчук та заступником селищного голови Надією Романюк побували на місці трагічної знахідки.

Сергій Швардовський повідомив, що у них є записи спогадів старожилів про те, що по нинішній вулиці Крайній (це в бік старого кладовища), відразу за обійстям Олександра повинно бути поховання євреїв більше ста чоловік.

За попередньою домовленістю, у вересні має відбутися круглий стіл за участю науковців на тему жертв Другої світової війни, на місці загибелі євреїв мають встановити пам’ятний знак.

Валентина БОРЗОВЕЦЬ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>