У ГУТІ ВИЯВИЛИ СХОВИЩЕ НЕВІДОМИХ РЕЧОВИН

Нещодавно жителі села Гута добряче налякалися. Місцеві жителі для власних потреб копали пісок на піщаному узвишші неподалік від села (урочище «Купало», яке знаходиться приблизно за кілометр від Гути) і виявили ємкості, заповнені невідомими речовинами з неприємним запахом.

Одразу про це повідомили місцеву владу, працівників ра-йонного сектору управління державної служби з надзвичайних ситуацій, Держпродспоживслужбу. При обстеженні місцевості стало зрозуміло, що, швидше за все, це пестициди часів Радянського Союзу. Місцеві жителі розповідають, що у тій частині села, десь близько кілометра від знахідки, був колгоспний хімсклад, але на зламі 1990—2000-х років його демонтували. Припускають, що у колгоспі могли бути лишки цих речовин, тому їх закопали. І закопали на горі, щоб не підтоплювали грунтові води. Проте це тільки припущення.

Скільки років пролежали ці мішки у землі, невідомо, як і не вдалося з’ясувати при огляді, які саме це речовини, адже ні етикеток, ні якихось розпізнавальних знаків на ємкостях не збереглося. Не виявилося в Гуті і людей, за пам’яті яких закопували в землю пестициди. А, можливо, мовчать. Припускають, що це було раніше, ніж навіть у 1980-х роках.

Голова Заболоттівської об’-єднаної територіальної громади Валерій Свіржевський звернувся з відношенням в облпрод-споживслужбу, яка призначить проведення аналізу виявлених речовин. Коли спеціалізована служба здійснить відповідну експертизу і стане зрозуміло, які саме речовини знаходяться в землі, проведуть роботи з утилізації відповідно до стандартів, аби не завдати шкоди людям та навколишньому середовищу. А поки що з метою нерозповсюдження неприємного запаху схрон закопали назад у землю. Чекають результатів експертизи, без яких жодна інстанція не має права робити будь-що із знайденим, а вже після цього речовини ліквідують.

Марія ЛЯХ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>