У ДАТИНІ БУДУТЬ РОСТИ ГРУШІ, ВИШНІ ТА ЛОХИНА

Земля – найцінніше  багатство українця – нині в ціні. Але істина є істиною: селяни нашого краю  йдуть за старим дідівським методом використання землі і в основному вирощують на ній зернові культури та картоплю з  морквою,  лишки яких реалізовують, хочеш  цього чи не хочеш,  але за вкрай низькими цінами. Просто вищу ціну ніхто не дає, бо цього продукту більш як достатньо у селян. А щоб  зайнятися вирощуванням на своїх земельних паях більш вигідних сільськогосподарських культур, потрібні немалі кошти і далеко не кожен  може ризикнути розпочати нову справу.  Адже є багато насторожуючих питань: а чи ростиме та чи інша культура на наших землях, а чи вродить, а чи буде ціна і коли окупляться затрати, і так далі. Правда, останнім часом дехто все ж таки взявся за вирощування новітніх культур, особливо малини, частково лохини. Але нерідко наші землі заростають бур’янами. А тим часом люди їдуть на заробітки у Польщу, працюють на полях, вирощуючи на землях і лохину, і малину, і полуницю...

Землями запасу сільських рад та невитребуваними паями   цікавляться інвестори, які прокладають дорогу і на Ратнівщину. Товариство з обмеженою відповідальністю «Старберрі Фарм», оглянувши землі Датинської сільської ради, виявило бажання взяти їх в оренду і зайнятися вирощуванням груш, вишні та лохини. Та попереду ще чимало, як кажуть, «паперової», документальної роботи.

Товариство вже отримало від райдержадміністрації дозвіл на виготовлення технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі  орієнтовною площею 222,9 гектара невитребуваних земельних часток (паїв) терміном на 30 років для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

ТзОВ «Старберрі Фарм», яке зареєстроване на Волині, а його директор родом з Горохівського району,   й працює  над розробкою технічної документації.

Після   затвердження всіх необхідних документів нові  сільгосп-виробники будуть господарювати на  датинських землях. Будуть рости груші, вишні, лохина, будуть значні надходження до бюджетів різних рівнів, в тому числі і до бюджету новоствореної Велимченської громади, куди ввійшла і Датинська сільська рада,  буде робота не лише датинцям, а й  людям з округи.

Валентина БОРЗОВЕЦЬ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>