САМАРИ-ОРІХІВСЬКА СІЛЬСЬКА РАДА

клуб оріхово садочок оріхово сільська рада оріхово школа оріховоПерші писемні згадки про село Оріхово, як колись називали теперішні Самари-Оріхові, датуються початком 18 століття.

А вже статистичні дані за 1906 рік свідчать, що в цьому селі, яке мало статус хутора, було 36 дворів і мешкало 150 осіб. У 2002 році в Самарах-Оріхових було обліковано 411 господарств і 282 житлових будинки. Станом на 2010 рік у сільській раді налічувалося 1159 осіб, і приблизно на такому рівні й тримається Самари-Оріхівська статистика. Зараз у сільраді проживає 1154 особи. До складу сільської ради входить три населених пункти – Березники (148 жителів), Мале Оріхове (29) і Самари-Оріхові (977). Ці люди проживають у 511дворах. У сільраді налічується близько 30 хат-пусток, частина яких – у с. Мале Оріхове. Загальна площа території сільської ради становить 3930,3 га. 

На території сільради працює навчально-виховний комплекс «загальноосвітня школа І-ІІІ ступеня – дитячий садок         с. Самари-Оріхові, в якому навчається 222 школярі та 60 дошкільнят. Діє один фельдшерсько-акушерський пункт. Функціонує сільський клуб. У 1997 році у селі освячений православний Свято-Покровський храм. У Березниках діє молитовний будинок, розпочинається будівництво молитовного будинку в Самарах-Оріхових. Потреби у продовольстві оріхівці  задовільняють у чотирьох магазинах, на базарах в Самарах (у неділю), у Межиситі (у четвер), а хто має можливість, добирається до Ратного.

Колись жителі Самарів-Оріхових розселялися за хутірською системою. Ці місцини були низинними, тож на всіх узвишшях селилися люди. З часом хутори звезли у села, а ті, що лишилися, на початку 2000-х років включили до складу найближчих населених пунктів і перейменували у вулиці. Однак у побуті жителі сільської ради так і називають їх старими назвами. Так, Замучениця стала вулицею Підлісною, Свідове – вулицею Свідивською, Ведмеже – Шкільною, Ілиця і Боровинки – Центральною.

Самари-Оріхівська сільська рада – одна з лідерів у районі із введення в експлуатацію новобудов. Уже протягом першого кварталу 2017 року здали в експлуатацію 2 житлових будинки. У 2016 році у Самарах-Оріхових з’явилося аж вісім новобудов і одна – у Березниках. Сільрада активно розбудовується. Підтвердженням цьому є і те, що майже половина студентів після закінчення навчання повертається у рідне село і створює тут сім’ї, зводить нові помешкання. Втім, попри те, що поки що земельних ділянок для будівництва житлових будинків у сільраді вистачає, генеральні плани забудови сіл Самари-Оріхові, Березники та Мале Оріхове потребують внесення змін, так як вони застарілі.

У сільській раді налічується 57 матерів-героїнь, ще три претендує на присвоєння цього звання.

Самостійну сільську раду у Самарах-Оріхових створили у січні 1987 року. До тих пір її землі входили до складу Самарівської. А цьогоріч, рівно через 30 років після від’єднання від Самарів, 30 квітня Самари-Орі-хові знову об’єднаються із ними в одну територіальну громаду. Після останніх виборів до місцевих рад і обрання депутатського корпусу сьомого скликання у Самари-Оріхівській сільраді відбулося 16 сесій і 15 засідань виконавчого комітету. На останню сесію виносилось питання про місцеві податки та збори, зокрема, депутати рішенням сесії частково збільшили ставку земельного податку на 2017 рік, сплата якого є основною статтею наповнення сільського бюджету. Решта питань порядку денного стосувалася земельних відносин. У 2016 році сільрада виконала свій бюджет. Власних доходів у 2016 році надійшло 84 тисячі 729 гривень, субвенції – 265 тисяч 82 гривні, з них 80 тисяч гривень на реконструкцію житла двом дітям-сиротам. Ще у кінці 2015 року сільська рада отримала 120 тисяч гривень на проведення вуличного освітлення. За перший квартал 2017 року власних доходів у сільраду надійшло 26 тисяч 410 гривень. Це кошти від сплати земельного податку, акцизу, податку від нерухомості, єдиного податку, інших.

Останніми роками спостерігається позитивна демографія у селах сільради. Так, у 2016 році зафіксували позитивний природний приріст – народилося 16 діток, а померло 11 людей. Три подружні пари зареєстрували шлюб. У 2017 році народилося 5 діток, померло 3 людини. Весіль у Самарах-Оріхових поки що не справляли.

На сучасному етапі розвитку села основними його проблемними питаннями залишаються замулення меліоративних каналів і проблеми з їх очисткою. Однак люди на всіх доступних клаптях землі, які не поросли лозами і ще не перетворилися в болота, займаються сільськогосподарською діяльністю. Принаймні жителі не відмовляються від земельних наділів, отриманих колись для ведення особистого селянського господарства. У селах сільради поганий стан доріг. Асфальт прокладений лише по частині вулиці Центральної, вулиці Підлісній (Замучениця) та частково в Березниках, але тверде покриття давно потребує ремонту. Нагальними залишаються перекриття частини даху школи, даху садочка, клубу, заміна каналізаційної системи в НВК, встановлення опалення в клубі.

Марія ЛЯХ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>