Ратнівська ОДПІ інформує

Підприємці-спрощенці  та аграрії Ратнівської ОДПІ  в 2015 році перерахували до місцевих скарбниць понад 12  мільйонів  гривень єдиного податку

Підприємцями-фізичними особами, підприємцями-юридичними особами та аграріями, які перебувають на обліку в Ратнівській ОДПІ і які обрали спрощену систему оподаткування, за 12 місяців 2015 року сплачено  понад   12 мільйонів  гривень єдиного податку.

За словами  начальника Ратнівської ОДПІ  Івана Данилюка, сплату єдиного податку минулого року   відчутно збільшила підприємницька спільнота Камінь-Каширського, Любешівського, Ратнівського та Старовижівського районів, зокрема, підприємці-фізичні особи, які перебувають на обліку в інспекції. Саме від них  за згадуваний період часу надійшло  10,3 мільйона гривень надходжень єдиного податку, що на 1,6 мільйона гривень більше, ніж за аналогічний період 2014 року.

Підприємці-юридичні особи поповнили місцеві скарбниці на 1,5 мільйона гривень.

Четверта група спрощенців — це суб'єкти підприємництва аграрної галузі, які раніше сплачували фіксований сільськогосподарський податок. Відтак, від  місцевих аграріїв -   платників Ратнівської ОДПІ за 12 місяців 2015 року  надійшло майже 0,3 мільйона гривень єдиного податку.

"Наші платники вже поінформовані, що на 2016 рік зберігається існуюча модель спрощеної системи, тобто так і залишиться чотири групи платників єдиного податку. Однак  в суб'єктів господарювання, які перебувають на третій групі, а це — фізичні особи — підприємці та юридичні особи — суб'єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, обсяги доходів  протягом  календарного року  не повинні перевищувати в 2016 році 5 мільйонів гривень. В цієї категорії підприємців виросла і відсоткова ставка єдиного податку і склала 3 відсотки доходу — у разі сплати податку на додану вартість та  5 відсотків доходу — у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку ( раніше відповідно 2 та 4 відсотка), -  підсумував начальник Ратнівської ОДПІ Іван Данилюк.

Обсяг доходів суб'єкта господарювання ІІІ групи спрощеної системи оподаткування протягом року не повинен перевищувати 5 мільйонів гривень

Спрощена система оподаткування для підприємництва на 2016 рік зберігається, однак у суб'єктів господарювання, які перебувають на третій групі фізичні особи — підприємці та юридичні особи  — суб'єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, обсяги доходів протягом календарного року не повинні перевищувати в 2016 році  5 000 000 гривень ( раніше 20 000 000 гривень).

Звертаємо увагу, що у цієї  категорії СПД виросла і відсоткова ставка єдиного податку і склала 3 відсотки доходу — у разі сплати податку на додану вартість та  5 відсотків доходу — у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку ( раніше відповідно 2 та 4 відсотка).

Однак, не зважаючи на зміни, ГУ ДФС у Волинській області нагадує, що платники податків на спрощеній системі оподаткування зобов'язанні до 9 лютого 2016 року прозвітуватися про отримані доходи протягом 2015 року. Тобто,   платники єдиного податку — фізособи — підприємці I, II,  III груп  повинні подати податкову декларацію. А також податкову декларацію до 9 лютого зобов'язані подати платники єдиного податку третьої групи — юридичні особи,   платники єдиного податку четвертої групи.

Форми податкових декларацій затверджені Наказом Мінфіну від 19.06.2015 року № 578 .

Реалізатори  пального з 1 березня 2016 року — платники акцизного податку

Суб'єкти господарювання, котрі здійснюють реалізацію пального, окрім його зберігання на підставі відповідних договорів, з 1 березня 2016 року  сплачуватимуть акцизний податок. Про це в коментарі телеканалу «Нова Волинь» поінформувала начальник відділу комунікацій ГУ ДФС у Волинській області Олена Нікотіна.

Посадовець наголосила, що безпосередньо для реалізації ставку оподаткування пального змінено — це 0,042 євро за кожен літр відпущеного пального. Але податок розраховується і сплачується в гривні за офіційним курсом Нацбанку, що діє на двадцятий день місяця, що передує кварталу, у якому здійснюється реалізація продукції, і залишається незмінною протягом звітного кварталу.

«З дати реалізації обсягів пального у платника податків, який продає пальне, виникає податкове зобов'язання з акцизного податку. Особливо наголошуємо, що реалізацією пального не вважаються операції з передачі, відпуску, відвантаження пального на митній території України на підставі договорів зберігання. Тому ці операції не оподатковуються акцизним податком», — розповіла ке-рівник підрозділу комунікацій.

Представникам підприємництва варто врахувати, що реалізація пального  — це будь-які операції з передачі, відпуску, відвантаження пального на підставі договорів купівлі-продажу, міни, поставки, дарування, комісії, доручення, поруки, інших господарських операцій і цивільно-правових договорів, або за рішенням суду. Сюди ж належать передача пального, відпуск і відвантаження пального на підставі договорів про виробництво із сировини замовника. Усі перелічені операції оподатковуються акцизним податком.

Нагадаємо, що з 1 січня 2016 року набрав чинності  Закон України від 24.12.2015 р. №909-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році». Цей закон вніс ряд суттєвих змін в нарахування та сплату акцизного податку.

Однак в ГУ ДФС Волині особливо наголошують:  до 1  березня 2016 року, тобто до моменту введення Єдиного реєстру акцизних накладних, діють минулорічні правила. Роздрібний продаж пального оподатковується без змін — 5 відсотків з реалізації.

За  інформацією  Ратнівської ОДПІ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>