РАТНІВЩИНА У ЦИФРАХ І ФАКТАХ

(Відомості із паспорта Ратнівського району станом на 1 січня 2018 року)

Площа  Ратнівського району — 143,7 тис.  га, що становить 7,1% території Волинської області.

На Ратнівщині 69 населених пунктів, з яких 2 селища міського типу і 67 сіл. Утворено 4 об'єднаних територіальних громади.

Станом на 1 грудня 2017 року на Ратнівщині проживає 52,2 тис. осіб, з яких у селищах — 27,5 відсотка, і у селах 72,5 відсотка.

Щільність населення на 1 кв. км. -  36,3  чол.

 

МАЙЖЕ 12 ТИСЯЧ ПЕНСІОНЕРІВ…

У районі станом на січень нинішнього року проживає 11814 пенсіонерів, з яких за віком — 8461 чол., або 71,6 %, по інвалідності — 2077 чол., або 17,6 %, по втраті годувальника — 876 чол., або 7,4 %, за вислугу років — 324 чол., або 2,8 %, соціальні пенсії — 75 чол., або 0,6 %, довічне утримання судді — 1 чол.

 

…І ЛИШЕ ТРОХИ БІЛЬШЕ 6 ТИСЯЧ ОСІБ — ЗАЙНЯТИХ У СФЕРАХ ЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

У всіх сферах економічної діяльності  на Ратнівщині зайнято 6,2 тис. чол. А ось безробітних зареєстровано лише 333 особи, рівень безробіття — 1,2 відсотка.

Середньомісячна заробітна плата одного працівника — 5121 грн., правда, це станом на жовтень 2017 року.

 

ПРОМИСЛОВІ ПІДПРИЄМСТВА

На Ратнівщині функціонує сім промислових підприємства, які протягом минулого року реалізували промислової продукції на 108,8  млн. грн.

ПрАТ «Ратнівський молокозавод» випускає спред солодко-верш-ковий, сухе знежирене молоко, вершки, масло вершкове.

ДП «Ратнівське лісомисливське господарство» — продукцію лісозаготівель, пиломатеріали, заготовки пилені, дошку лицювальну, вагонку, дошку для підлоги.

Дочірнє підприємство «Вітаут» ЗАТ «Карпіс» — фанеру клеєну, панелі фанеровані та інші матеріали з деревини.

Ратнівське міжгосподарське лісогосподарське спеціалізоване підприємство — надає послуги з розпиловки деревини, випускає пиломатеріали, заготовки на європіддони, штахет, рейки для паркану.

ТзОВ «Волиньліспром» — продукцію лісопильного та стругального виробництва.

Ратнівське виробниче управління житлово-комунального господарства — водопостачання, водовідведення, обслуговування квартир.

ПрАТ «Ратнівське РТП» здійснює ремонт і технічне обслуговування машин і устаткування промислового призначення.

 

СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКІ ПІДПРИЄМСТВА

На Ратнівщині функціонує 24 сільськогосподарських підприємства усіх форм власності, з яких 15 фермерські господарства. Нараховується 12 тисяч господарств населення.

СТОВ «Білорусь Агро» (с. Гута), СВК «Світанок» (с. Поступель), СВК «Україна» (с. Прохід), СВК «Полісся» (с. Здомишель), СВК «Прип'ять» (с. Річиця), СТОВ «Гірники Агро» (с. Гірники), ТзОВ «Журавлини» (смт Заболоття), СГПП «Надія» (с. Велимче) спеціалізуються на вирощуванні та виробництві зерна, молока та м'яса, а СТОВ «Ратнівський аграрій» — зерна, зернобобових та м'яса. Найбільше реалізували м'яса у СТОВ «Ратнівський аграрій» — майже 224 тонни, молока — у СВК «Прип'ять» — 392,3 тонни, та у СТОВ «Гірники Агро» — 219,3 тонни.

 

ЗЕМЛЯ ТА ВЛАСНІСТЬ НА НЕЇ

У районі площа сільськогосподарських угідь становить 64,8 тис. га, з яких рілля  — 26,4 тис. га, багаторічні насадження  — 0,2 тис. га, сіножаті  — 10,3 тис. га, пасовища  — 13,7 тис. га.

Землі у володінні і користуванні громадян  — 20,9 тис. га, з яких приватизовані 12,9 тис. га. З них для ведення особистого підсобного господарства   -   9,62 тис. га  (приватизовані), будівництва та обслуговування житлових і господарчих будівель (присадибні ділянки)  — 48,1 тис. га, в. ч.  приватизовані 3,3 тис. га, колективного та індивідуального садівництва  — 0,02 тис. га, городництва — 0,8   тис. га, сінокосіння та випасу худоби  — 7,8 тис. га, дачного та гаражного будівництва — 2,0   га.

Землі запасу, які надані у тимчасове користування, — 4,34 тис. га.

 

ПРАЦЮЄМО, НАВЧАЄМОСЬ, ЛІКУЄМОСЬ

І ВІДПОЧИВАЄМО

На Ратнівщині 119 діючих малих підприємств і 1016 підприємців — фізичних осіб. Нараховується 321 магазин, 36 ресторанів, кафе, їдалень, барів тощо, 31 підприємство побутового обслуговування та 1 ринок.

39 денних загальноосвітніх навчальних закладів, 1 — навчально-виховний заклад (інтернат), 28 — постійних дошкільних закладів, в тому числі 27 — в складі НВК «загальноосвітня школа І-ІІІ ступеня — дитячий садок», 3 дитячих позашкільних установи: спортивна школа, центр дитячої та юнацької творчості, міжшкільний навчально-виробничий комбінат.

У районі функціонує 3 лікарняні установи, 9 амбулаторій загальної практики сімейної медицини: 2 у Ратному, Заболотті, Кортелісах, Межиситі, Річиці, Жиричах, Турі, Велимчі; 36 фельдшерсько-акушерських пунктів.

На Ратнівщині 39 будинків культури та клубів,  63 пам'ятки історії і культури,  1 музей, 34 бібліотеки, 2 музичні школи.

 

ЦЕРКВИ, ЇХНІ ПРИХОЖАНИ, ПАРТІЇ

ТА ГРОМАДСЬКІ ОРГАНІЗАЦІЇ

На Ратнівщині зареєстровано 9 конфесій: Українська православна церква — 38 громад, в яких майже 37,5 тисячі прихожан; Українська православна церква Київського патріархату — 4 громади, в яких 2,5 тисячі прихожан; адвентисти сьомого дня — 2 громади, в яких у межах 70 прихожан, євангельські християни в дусі апостола — 4 громади, в яких 400 прихожан, євангельські християни-баптисти — 11 громад і більше півтисячі прихожан. Українська церква християн віри євангельської — 5 громад, в яких майже 300 прихожан.

У нашому районі зареєстровано 71 політичну партію та 37 громадських організацій.

Підготувала Валентина БОРЗОВЕЦЬ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>