Про крадіжки мастила з трансформаторних підстанцій

У 2016 році на Волині значно почастішали випадки крадіжок мастила з трансформаторних підстанцій, що може загрожувати цьогоріч і Ратнівському району. Про це нещодавно говорили на нараді в райдержадміністрації, яку провів радник голови облдержадміністрації Андрій Харлампович.

Як розповів начальник Ратнівської філії ПАТ «Волиньобленерго» Віталій Михальчук, у нашому районі такі випадки трапилися в минулому році у селах Доманове, Комарове та Конище, проте на теренах області тенденція щодо крадіжок трансформаторного мастила намітилася в бік збільшення. Згадати хоча б Ковельський район, де за два місяці — 13 крадіжок. Останній факт зафіксовано в с. Рудка Миринська, де зловмисники злили 300 літрів рідини, через що жителі села два тижні жили без світла. Більше випадків специфічних крадіжок в області — ближче до Маневицького району, де мастило (оливу) використовують у дизельних двигунах мотопомп, за допомогою яких добувають бурштин.

Мастило в трансформаторі виконує подібну функцію як і в автомобільному двигуні, тому без нього трансформаторна підстанція швидко виходить з ладу. Трансформатор, який певний час працював без оливи та вийшов з ладу, ремонту вже не підлягає, а покупка нового, зокрема, великої потужності, буде коштувати до 100 тис. грн.

Відмітив Віталій Михальчук і пасивність людей стосовно повідомлень про крадіжки, які в першу ж чергу і страждають через дії злодіїв, адже відновлення електропостачання може тривати довгий час.

Як засіб із запобігання крадіжок мастила Андрій Харлампович назвав інформаційну кампанію, не тільки через ЗМІ, а й через керівників підприємств, установ, організацій, працівники яких працюють по всьому районі, селищних, сільських голів.

Тому при підозрі на крадіжку слід негайно звернутися у правоохоронні органи та повідомити філію ПАТ «Волиньобленерго».

Андрій ЯЩЕНКО

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>