ПІСЛЯ СМЕРТІ МАМИ ЧОТИРЬОХ МАЛОЛІТНІХ ДІТЕЙ ДОГЛЯДАЄ ТАТО

Нещодавно минуло 40 днів, як Річицю сколихнула страшна звістка: померла 28-річна мати чотирьох малолітніх дітей. Як саме це трапилося, ми запитали у заступника головного лікаря центральної районної лікарні Володимира Колотюка та лікаря анестезіолога-реаніматолога Миколи Маковецького, який приймав хвору.

Зокрема, за інформацією Миколи Маковецького, 8 жовтня о 21:55 год. у відділення інтенсивної терапії анестезіології поступила пацієнтка Марія Л. із Річиці. Жінка була у дуже важкому стані. Після детального обстеження у неї діагностували важку черепно-мозкову травму — забій головного мозку, субдуральну гематому, що призвело до коми третього ступеня за шкалою Глазго. За протоколами Міністерства охорони здоров’я лікарі не мають права оперувати хворих у такому стані. Незважаючи на це, з обласної лікарні був викликаний нейрохірург, який, однак, відмовився проводити оперативне втручання, оскільки пацієнтка відразу ж померла б . Було вирішено проводити реанімаційні заходи з метою стабілізації стану з наступним оперативним втручанням. Усю ніч життєдіяльність хворої підтримували на апараті штучної вентиляції легень та проводили усі необхідні реанімаційні заходи.

Близько 6 години ранку пацієнтка померла, так і не прийшовши до тями. У неї залишилося четверо дітей – дівчинка віком 6 років, хлопчики – по 5 і 3 роки та найменшенький, якому навіть ще немає року.

Йде мова про те, що тієї ночі у Ратному вимкнули електро-енергію, але лікарі констатують, що  на процес лікування пацієнтки це не вплинуло. Як розповів Володимир Колотюк, у лікарні передбачені заходи із забезпечення електропостачанням медичного закладу на випадок вимкнення світла без попередження. Зокрема, якщо за певних причин зникає світло, тієї ж миті вмикаються безперебійники, які забезпечують електроенергією операційні блоки, відділення інтенсивної терапії та відділення переливання крові. Вони постачають світло до моменту, поки спеціалісти запускають дизельну станцію, за рахунок якої освітлюються усі корпуси лікарні, окрім поліклініки.

Отож тієї ночі вимкнення світла на процес лікування хворої не вплинуло. Більше того, Микола Маковецький додав, що навіть якби трапилося так, що всі три джерела електропостачання з певних причин відмовили, лікарі б вентилювали легені хворій механічним способом.

З метою інспекції умов проживання дітей-напівсиріт та надання моральної і матеріальної допомоги спеціалісти центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді на чолі з директором Іриною Костючик спільно зі спеціалістами служби у справах дітей райдержадміністрації і виконуючою обов’язки старости села Річиця Іриною Солонінко навідалися на обійстя, де проживають діти з батьком. Делегація прибула не з порожніми руками – привезли памперси, кофтинки, колготки, шкарпетки, засоби гігієни, предмети першої необхідності для дітей, поспілкувалися з батьком, з дітками, надали поради і консультації. Вони й надалі будуть підтримувати сім’ю, яка опинилася у складних життєвих умовах.

Марія ЛЯХ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>