ПІД СТАРИМ ДУБОМ ЗІБРАЛАСЬ ВОЄДИНО ВЕЛИМЕЦЬКА РОДИНА

велимче велимче1 велимче2 велимче3 велимче4 велимче5 велимче6 велимче7 велимче8Минулої неділі у Велимчому святкували день села. Зібрались не у клубі, як по інших селах заведено, а на місці старого клубу, під старим дубом, якого пам'ятає, як дуба закоханих, не одне покоління велимченців. Адже в одному з найбільших сіл не лише району, а й області немає належного закладу культури, він у пристосованому приміщенні, в якому не просто тісно, а взагалі немає місця для такої громади.

Та сама погода сприяла велимченцям святкувати день села, 516-у його річницю, яка ведеться з часу першої писемної згадки про Велимче, на природі. Зійшлися, з'їхалися до рідної домівки з усіх усюд. Були і дорослі, і малі, і сивочолі. Стільки людей, напевно, не збирало ще жодне свято сіл району. Де ж там?! У Велимчому проживає майже три тисячі громадян.

А розпочалося свято з пам'яті вшанування загиблих захисників України, воїнів АТО. Сільський голова Анастасія Павлович замовила панахиду. За загиблих, а їх у Велимчому два — Микола Повх та Дмитро Коляда, молилися у Свято-Покровському храмі.

А під час проведення свята насамперед вшанували тих синів села і держави, які боронили кордони України на її сході, назвавши їх поіменно: Петра Гайдучика, Анатолія Зайця, Олександра Коляду, Василя Каця, Олександра Находа, Юрія Нікончука, Володимира Редьковича, Івана Редьковича, Богдана Філозофа, Віталія Філозофа, та тих, хто нині в зоні АТО: Василя Редьковича, а також Юрія Цепуха і Юрія Нікончука, які за контрактом охороняють кордони України з першої хвилі мобілізації.

Велимченці хвилиною мовчання вшанували пам'ять Миколи Повха та Дмитра Коляди, загиблих учасників АТО. До їхніх могил та до пам'ятного знака Скорботної матері представники молоді поклали корзини квітів.

І розпочалося свято. Велимченців щиро вітали сільський голова Анастасія Павлович, помічник народного депутата України Степана Івахіва, директор благодійного фонду «Патріоти Волині» Денис П'ятигорець, помічник народного депутата України Ігоря Гузя Лариса Цепух, депутат районної ради Тетяна Павлович, прекрасні ведучі святкового дійства Василь Філюк та Ольга Савлук — колишня солістка «Золотої криниці», а нині співачка Волинського народного хору, і пречудові самодіяльні артисти села.

Свято було багате і різноманітне. Чимало велимченців було нагороджено грамотами, подяками та цінними призами у різних номінаціях. Денис П'ятигорець від імені Степана Івахіва нагородив цінними подарунками найстарші подружні пари села: Анастазію та Миколу Ріжаків, які у парі вже 68 років, Марію та Саву Півнів, у парі вони 62 роки, а також Надію Белаш, яка створила казку своїми руками біля власної садиби, патріота села Анатолія Кухарчука, який проживає у Луцьку, але податки від підприємницької діяльності сплачує до місцевого, Велимченського бюджету, поважну жительку села Анастасію Редькович, якій зозуля накувала 92 роки, сім'ю учасника АТО Василя Редьковича, який пішов на захист своєї держави під час шостої хвилі мобілізації.

Немало подяк і подарунків отримали велимченці від сільської ради, які вручали їм голова та секретар сільської ради Анастасія Павлович та Галина Видрич. Отож нагороджені: подружжя Василь та Валентина Білокінь, яке народило і виховує п'ятеро діток, з яких дві пари близнят до шістнадцяти років, наймолодша сім'я — Валентин та Катерина Пірожики, наймолодша жителька села Анастасія Шудрук, дві багатодітні сім'ї, які беруть активну участь у розвитку аматорського мистецтва та примножують традиції українського фольклору у селі, — сім'ї Володимира та Оксани Бурків, Петра та Наталії Редьковичів, найповажніша учасниця аматорського колективу «Велимченочки» Марія Бурко, яка наділена неповторним голосом; почесний житель села Григорій Філозоф, який наділений надзвичайним талантом гри на скрипці, учасник аматорського колективу троїстих музик сільського клубу, що понад п'ятдесят років зачаровує всіх своїм мистецтвом; ветеран органів місцевого самоврядування, голова ради ветеранів, член виконкому та радник сільської ради Григорій Дарчик; брати Віктор та Олександр Дарчики — найактивніші спортсмени села, брати Віктор та Василь Дячуки, які з власної ініціативи та безоплатно беруть активну участь у благоустрої села, зокрема, у облаштуванні прибережної зони озера Вінок, ювіляри Ольга Каць та Владислав Півень, яким у той день виповнилося п'ятнадцять та двадцять років, односельчани, які вміють заробляти кошти та ділитися ними, допомагають фінансово та добрими справами підтримують громаду села, — Віктор Бурко, Степан Зуб та Сергій Коляда, колишній учасник «Золотої криниці» Сергій Гайдучик, який в той день святкував іменини та брав активну участь у святковому концерті, приїхавши із Луцького району, та колектив працівників сільського клубу за розвиток аматорського мистецтва, активну творчу працю по підготовці та проведенню най-кращого творчого звіту в районі, присвяченого 25-й річниці Незалежності України, високі досягнення у розвитку культури та збереженні українських традицій.

А що вже пісень прозвучало зі сцени! В концерті брало участь до ста чоловік — всі його учасники виконали пісню «Село і люди». Наймолодшому учаснику було лише чотири роки, найстаршому — сімдесят шість. Концерт тривав десь три з половиною години. Співали, дарували гарний настрій Олександр Колотюк, Оксана Півень, гурт «Приволля», соліст сільського клубу Сергій Повх, Юлія Москалюк, сімейний квартет Півнів, гість, колишній учасник «Золотої криниці» Сергій Гайдучик — співав сам, співав із племінником Андрієм Дубелем та одну пісню виконав із сестрою Тетяною Дубель, гурт «Мальви», Анастасія Бурко та Валентина Чих, квартет у складі Вікторії Бурко, Лесі Вакуліч, Олени Півень та Валентини Редькович, сім'ї Сидоруків, Бурків, гості Ольга Савлук, Надія Соніч та Іванна Гайдучик — колишні солістки «Золотої криниці» (Ольга нині співачка Волинського народного хору, Іванна — редактор Інтернет-видання), учасниця міжнародного фестивалю ук-раїнського фольклору «Берегиня», колишня солістка «Золотої криниці» Наталія Котенко, фо-льклорний гурт «Велимченочки», гурт «Золоте перевесло», Надія Гайдучик та Марія Півень, Олена Коляда, Сергій Філозоф, і, звичайно, дитячий фольклорно-етнографічний колектив «Золота криниця» під керівництвом засновниці Ніни Калінчик, грали духовий оркестр та троїсті музики. А на завершення концерту гуртом виконали пісню «Родина».

Під час святкування відбувся конкурс «Найдовша коса» — виграла Вікторія Шинкарук, яка приїхала до бабусі в гості і має косу мало що не метр, у конкурсі «Українська вишиванка — оберіг родини» — перемогли Василь та Світлана Дячуки разом з дітьми.

А ще до початку концерту відбулися спортивні змагання. У підтягуванні на перекладині переміг Віктор Дарчик, у підйомі переворотом на перекладині — Микола Павлович та Григорій Москалюк у відповідних категоріях, у перетягуванні канату — команда «Олімп», у підніманні гирі — Василь Філюк, з амреслін-гу — Олег Зинюк (Датинь), з футболу — команда з вулиці Миколи Повха. Вони отримали грамоти та грошові винагороди.

А вже що дітям було роздолля! Вперше у селі працювали батути, дитячі атракціони, Ірина Пірожик, як мандрівний художник, дарувала дітям казку — акриловими фарбами робила розписи на їхніх щічках, працювала торгівля, виставка-продаж робіт народних умільців, присутні смакували велимченською юшкою, яку варили у двох місцях, з одного кошти від продажу збирались на зарибнення озера Вінок. А вже мало що не до рання була дискотека «Ой, під зеленим дубом музики виграють».

Свято було чудовим — це стверджували і велимченці, і їхні гості. Щодо гостей, то вони навіть по-доброму заздрили, що в селі так гарно вміють співати, так гарно вміють організовувати святкове дійство. А відносно окремих виконавців, що найбільш зачаровували, — їм би виступати на обласній, на республіканській сцені — вони й там би заполонили серця глядачів. Хоча про те, що у Велимчому вміють співати, знають чи не у всіх куточках України — це за-свідчує уже більше двох десятків років фольклорно-етнографічний колектив «Золота криниця», який бере участь у різних пісенних заходах району, області, України і щоразу додому повертається з нагородами.

Валентина БОРЗОВЕЦЬ

Один відгук на «ПІД СТАРИМ ДУБОМ ЗІБРАЛАСЬ ВОЄДИНО ВЕЛИМЕЦЬКА РОДИНА»

  1. Олена Бебес коментує:

    Наше село та люди, які в ньому проживають і трудяться, є приводом для того, щоб неабияк пишатися і гордитися тим місцем, де ти народився(лась) і зріс. Надзвичайно щаслива з того, що є велимчанкою, прививаю своїм дітям любов до села, де народилися їхні батьки, діди-баби і прадіди. І хоч на святі особисто присутня не була (наші сім'ю представили синочки), проте від того, що переповіли та від цієї публікації зрозуміла та відчула, яке було чудове свято!!! Так тримати!!!

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>