ПЕРЕВІРИЛИ ЦІНИ НА ОБМОЛОТ ЗЕРНОВИХ КУЛЬТУР ДЛЯ НАСЕЛЕННЯ

у заболотті у залісахПротягом липня-серпня 2016 року у районі проводиться моніторинг цін, обстеження техніки та засобів протипожежної безпеки у пожежонебезпечний період як у сільгосппідприємствах району, так і в одноосібних власників сільськогосподарської техніки, які надають послуги населенню.

27 липня комісія у складі начальника відділу агропромислового розвитку райдержадміністрації Павла Ковча, головного агронома Володимира Моголюка та сільських голів на виконання розпорядження голови райдержадміністрації провела рейд-перевірку жнивної кампанії у селах Заліси та Тур, смт Заболоття. Як повідомили голову райдерж-адміністрації Андрія Харламповича, у Заболоттівському кущі встановилися найвищі ціни на обмолот зернових для населення – до 25 гривень за соту. Тож робоча група зустрілася з власниками комбайнів і провела розмови щодо зниження вартості обмолоту за одну соту.

У Залісах єдиним комбайнером, який обслуговує населення на приватному комбайні, виявився Яків Тарасюк. З ним і зустрілася комісія разом із сільським головою Віктором Корецьким. Павло Ковч повідомив, що об’єктивна ціна на обмолот зернових культур для населення повинна коливатися між шістнадцятьма і вісімнадцятьма гривнями, тоді як у Залісах люди платять 20 гривень за молотін-ня в полі і 25 гривень – біля дому. Яків Гнатович не заперечував, проте зауважив, що така вартість викликана дороговизною дизельного пального та обслуговування комбайна («СLAAS»). Павло Олексі-йович розповів, що напередодні жнив усім сільським головам довели до відома, що у Ковелі можна гуртом придбати дизельне пальне за ціною 15 грн. 30 коп. за один літр, і вони повинні були повідомити про це власників сільськогосподарської техніки, аби таким чином здешевити вартість робіт.

У Заболотті зустрічі були бурхливішими. Тут встановилася рекордна ціна – 25 грн. за сотку. Взаємними звинуваченнями обмінялися селищний голова Василь Головій та депутат селищної ради Валентин Оніщук. Перший пропонував депутатові провести рейд разом із комісією з Ратного, так як саме Валентин Оніщук порушив питання завищених цін на молотьбу на сесії за скаргами виборців. Другий відповів, що селищний голова для вирішення питання нічого не зробив і комбайнерів перед жнивами не зібрав. Зрештою, після словесної перепалки з робочою групою до заболоттівських комбайнерів поїхала землевпорядник селищної ради Ірина Глущук.

Дружина одного з власників комбайна Миколи Головія повідомила, що її чоловік хворіє, тому послуг населенню не надає, а комбайном цьогоріч молотили тільки для себе.

Тривалою та емоційною була розмова із Михайлом Свербою, який пояснив, що його ніхто не повідомив про можливість закупити пальне за гуртовими цінами, тому він купив тонну дизельного пального за ціною 21 грн. за літр. Відтак, щоб покрити витрати на пальне і ремонт техніки, встановив ціну 25 гривень. А щоб врегулювати ціни, треба було проводити такі заходи ще навесні, а не в період жнив. Також сім’я Михайла розповіла про проблеми, пов’язані з отриманням земельної ділянки поблизу і облаштуванням дороги після проведення меліоративних робіт неподалік від їхнього дому. Все- таки Павло Ковч стояв на своєму, рекомендуючи знизити ціну на обмолот зернових до 18 гривень, так як вона є економічно вмотивованою і в більшості населених пунктів району не перевищує 20 гривень за сотку. А про проблеми сім’ї пообіцяв повідомити голову адміністрації.

Поцікавилися члени робочої групи ситуацією з молотьбою у Турській сільській раді. Сільський голова Андрій Міщук повідомив, що тут комбайнери враховують кількість намолоченого зерна із площі поля при обчисленні вартості робіт, і ціна не перевищує 20 гривень за соту.

Під час рейду усім власникам комбайнів, які надають послуги населенню, рекомендували задекларувати свої доходи в податковій інспекції, дотримуватися правил пожежної безпеки.

Перевірку стану протипожежного захисту врожаю та заготівлі грубих кормів у жнивний період у районі продовжують працівники Державної служби надзвичайних ситуацій. Цими днями відбувся рейд у СТОВ «Ратнівський аграрій», де начальник сектору техногенної безпеки управління ДСНС у Волинській області Олександр Бугайчук та головний інспектор Ратнівського районного сектору управління Державної служби надзвичайних ситуацій Влади-слав Шевчик обстежили стан протипожежних засобів, проінструктували працівників, здійснили об’їзд полів, на яких проводиться збирання зернових культур. Обстежили також приватні комбайни у Забро-дівській сільській раді на наявність засобів протипожежної безпеки та дали свої рекомендації.

Що ж стосується цін на обмолот зернових культур у ра-йоні, то вони нестабільні і в кожному селі різні. Найбільше комбайнерів правлять за соту 18 гривень, частина молотить по 20, а є й такі, які пропонують свої послуги по 25 гривень за соту. Люди, не маючи вибору, погоджуються на все, аби збіжжя додому привезти вчасно та сухим.

Марія ЛЯХ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>