Новини Прохідської сільської ради

У МОДІ СТАРОВИННІ ІМЕНА
Хоч Прохідська сільська рада і прогресивна, проте смертність тут домінує над народжуваністю. Станом на червень цього року народилося 12 діток, а померло 15 людей. У минулому році статистика була дещо кращою.

Тоді народилося 9 діток за п’ять місяців року і померло стільки ж людей. Проте в минулому до-мінували дівчатка, а цьогоріч народжується більше хлопчиків. Спостерігається тенденція до повернення у середину 20 століття – батьки називають діток іменами дідів і прадідів. Так, у Прохідській сільраді з’явилися на світ Захар, Станіслав, Роман, Євгеній, Марк, Дмитро, аж дві Олександри, Анастасія, Вікторія. Одружилися за першу половину року чотири пари, одна з них – із Ратного. Із Локачинського району прибув зять, із Сілець – невістка, і одна пара закоханих поєднала серця у Комаровому.
ПІКЛУЮТЬСЯ ПРО УЧАСНИКІВ АТО
На даний момент 18 жителів сільської ради захищають територіальну цілісність України, двох уже демобілізували. Троє чоловіків мобілізовані у військкомат, серед них і сільський голова Ростислав Гресик. За п’ятою хвилею мобілізували Петра Зека із Старостиного, майже рік в армії служать Василь Корпач та Григорій Панько. Петра Корпача мобілізували за четвертою хвилею мобілізації. Військовий обов’язок виконує й Олександр Гресик. Михайла Лук’янюка нещодавно демобілізували після року відданої праці в лавах захисників України. У селі ведеться активна робота по забезпеченню військових найнеобхіднішим. На сесії сільської ради прийняли рішення надати право підпису голови землевпоряднику Василю Грицевичу. У центрі села, біля стадіону, виділили шість ділянок під забудову, і два учасники АТО виявили бажання там побудуватися. Тож ці ділянки їм успішно й надали площею по 0,15 га кожна.
ПОЗОЛОЧЕНІ КУПОЛИ ВИСОЧІЮТЬ
НАД ХРАМОМ
Нещодавно у Свято-Георгіївському храмі с. Прохід почалась часткова реконструкція. Зокрема, старі куполи замінили на нові, позолочені. Опікувався будівництвом настоятель протоієрей Юрій. Кошти на недешевий ремонт покрівлі церкви збирали прихожани, а також фінансову допомогу надав благодійний фонд народного депутата України Степана Івахіва «Патріот Волині». Роботи тривали не так уже й довго. І ось, у прекрасну літню пору, коли сонце осяває і сліпить усе навкруги, нові куполи Прохідської церкви переливаються золотистими барвами і купаються в сонячному промінні, возвеличують храм, в якому вже десятки років люди возносять свої молитви до Бога.
УРОЧИЩЕ «БУРОК» —
ПРОДОВЖЕННЯ ПРОХОДУ В ПЕРСПЕКТИВІ
За словами секретаря виконкому сільради Світлани Лісовик, у майбутньому по дорозі із Ратного до Здомишля виросте новий житловий масив в урочищі «Бурок», яке до останнього часу використовувалося під поля. У стадії розробки перебуває проект детального планування по внесенню змін до генерального плану, проте він ще повинен пройти процедуру затвердження. Планують роздати під забудову 20 гектарів землі. У першу чергу місця надаватимуть учасникам АТО не лише з Прохода і прилеглих сіл, а з усього району. Зможуть будувати помешкання бажаючі із сільради й ті, хто має таке бажання з інших сіл, проте за визначеною законом процедурою.
«ЗАБАГОН» — НОВИЙ ЖИТЛОВИЙ МАСИВ У КОНИЩІ
На перший погляд дуже екзотична назва має надто просте пояснення. Урочище отримало таке ймення, бо раніше люди ходили туди за багном, відтак назва трансформувалася і стала «Забагон». Зараз там планують будувати оселі приблизно 30 господарів по вулиці Піщаній. Ще у лютому 2014 року розробили проект детального планування, потім роздали ділянки під забудову, а зараз люди займаються облаштуванням території. Уже подали клопотання на електрифікацію вулиці, адже й будівництво звершувати цілком без світла неможливо. Однак секретар Світлана Лісовик каже, що не так і просто буде підвести електрику, оскільки протяжність вулиці досить велика, і доведеться встановлювати нову лінію електропередач з усім необхідним устаткуванням. Електрифікація буде здійснюватися за рахунок співфінансування ВАТ «Волиньобленерго», сільської ради та жителів масиву.
У КОМАРОВОМУ БУДУВАТИМУТЬСЯ
«БІЛЯ КУРЯТНИКА»
Така назва нового житлового масиву в Комаровому. Свого часу на цьому місці був колгоспний курятник. Незважаючи на те, що його уже давно немає, люди звикли цю частину села називати «Курятник», а місця під забудову поблизу – «Біля курятника». Під такою назвою цей масив зафіксований і в документах. Усім охочим надали можливість збудувати собі тут помешкання, та ще й не на маленьких клаптиках землі, а на ділянках площею 0,25 гектара кожна.
СТАРОСТИНЕ МОЛОДІЄ
Це село, хоч невелике, проте дуже прогресивне. Тут ще де-кілька років тому було достатньо місць під забудову, і у 2015 році уже видно результати. За майже півроку в експлуатацію здали два будинки, а на кінець 2014 року тут довели до ладу документи по будівництву господарі чотирьох будівель. Варто зауважити, що це молоді сім’ї. Серед тих, хто перейшов жити у свої оселі, є учасник АТО Роман Корпач. Багато людей цікавляться можливістю придбання житла або місця під будівництво тут. Молодь часто-густо повертається додому, не полишає село заради шумного і бурхливого міста. Загалом же у Прохідській сільській раді спостерігається тенденція оживлення і оновлення, адже усі чотири села розташовані поблизу Ратного, а Прохід і Старостине – поряд з міжнародною трасою Брест – Ковель.
ПРОБЛЕМИ СМІТТЄЗВАЛИЩА
Сміттєзвалище сільради розташоване поблизу дороги на Конище. І проблема навіть не в тому, що воно неподалік від автодороги Ковель-Брест, а в тому, що люди абсолютно не думають про екологію. І вина в цьому не жителів сіл, а тих, кому ближче вивезти сміття у Прохід, ніж на ратнівське сміттєзвалище. Люди, головним чином, нарікають на підприємців із Ратного, які користуються сміттєзвалищем без дотримання елементарних норм порядку. Проблеми з утилізацією сміття є в кожному селі нашого району. Це сфера, яка потребує чи не найбільшої уваги. Однак, коли йдеться про те, що одні смітять, а інші мають після них прибирати, то тоді стає образливо за тих сільських людей, які не заслуговують такого ставлення до себе.
Марія ЛЯХ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>