НОВЕ АГРОПРОМИСЛОВЕ ПІДПРИЄМСТВО ЗАПРАЦЮВАЛО НА РАТНІВЩИНІ

нове підприємствоЗ початку серпня у Самарах запрацювало нове сільськогосподарське підприємство «АгроФілд компані», яке ставить перед собою важливі завдання з розвитку рослинницької та тваринницької галузей на теренах Млинівської, Кортеліської, Височненської, Щедрогірської сільських рад та Самарівської об’єднаної територіальної громади.

Директор підприємства – Артем Макаренко – підприємець і юрист із Києва. Інвестор, який взявся вкладати кошти у сільське господарство на Ратнівщині, — Леонід Зима. Процес створення підприємства на місці, у Самарах, очолив колишній голова СВК «Самарівський» Микола Трофімук, який є заступником директора Артема Макаренка. У його команді колишній Самарівський сільський голова Микола Штик, який обіймає посаду головного агронома.

Цілі, які ставить перед собою адміністрація підприємства, – доволі серйозні. Йдеться про створення вертикально інтегрованого аграрного комплексу з вирощування рослинних культур та будівництва тваринницького комплексу з подальшою глибокою переробкою тваринної і рослинної продукції. Зокрема, планують вирощувати пшеницю, сою, кукурудзу, соняшник, ріпак, інші культури. Щодо тваринництва, то ставлять перед собою завдання з вирощування ВРХ та переробки сировини в кінцевий продукт.

За словами Миколи Трофімука, найважливіші кроки – очистка меліоративних каналів і глибоке рихлення землі, що на 99 відсотків дасть позитивний результат. Проте поки що про це не йдеться. Зараз «АгроФілд компані» працює над підписанням договорів оренди з власниками паїв на території вказаних сільських рад. За попередніми оцінками, тут можна залучити приблизно 5 тисяч гектарів землі, на якій можливо вирощувати зернові, бобові, ягоди. За оренду земель селянам пропонують 7 відсотків від нормативно-грошової оцінки паю, яка у кожній сільській раді різна. Сума за зданий в оренду пай буде щороку переглядатися і зростати відповідно до рівня інфляції.

Одним із задумів інвестора є вирощування лохини на землях запасів сільських рад та її переробка. Орієнтовна площа, яку засадять лохиною, – 100-150 гектарів. За словами головного агронома Миколи Штика, якщо посадити саджанці третього року, то уже за рік-два можна чекати на перший урожай. Над цим і працюватимуть. Планують до весни підписати договори оренди землі, аби розпочати перші сільськогосподарські роботи. Навіть якщо вдасться зібрати 2 тисячі гектарів земель, підприємство уже буде дієвим. Зараз же вивчають землі та матеріально-технічну базу приміщень колишніх колгоспів, у яких можна було б обладнати господарські споруди комплексу.

Звичайно, це програма не на рік і не на два. Період становлення підприємства може зайняти немалий проміжок часу, однак люди вже зараз із підписанням угоди про оренду земельних часток будуть отримувати за них кошти, у місцевий бюджет надходитимуть податки, а в перспективі заступник директора Микола Трофімук передбачає залучення робочої сили в межах трьохсот осіб.

Марія ЛЯХ

Один відгук на «НОВЕ АГРОПРОМИСЛОВЕ ПІДПРИЄМСТВО ЗАПРАЦЮВАЛО НА РАТНІВЩИНІ»

  1. Філд коментує:

    Приємно що агросектор Ратнівського району розвивається. Двічі приємно що люди матимуть роботу та податками наповнюватись бюджет буде. Тричі приємно що з'явилась конкуренція агропідприємставам, які працюють в Ратнівському районі. З озвучених намірів видно, що підприємство має можливість стати потужнішим за інше відоме підприємство,яке працює в районі з 2011 року.Удачі та успіхів новій команді.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>