Ратнівщина аграрна: невеликі форми господарювання — основа волинського села

форми

невелиеі18 жовтня директор департаменту агропромислового розвитку Юрій Горбенко в рамках робочого візиту відвідав Ратнівський район.

Очільник головного аграрного відомства краю зустрівся з головою районної державної адміністрації Андрієм Харламповичем, ознайомився з роботою Заболоттівської об'єдна-ної територіальної громади. Окрім того, в рамках поїздки Юрій Горбенко оглянув роботу невеликих форм господарювання на селі, поспілкувався з головами сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, фермерських господарств та одноосібниками.

Під час зустрічі з Андрієм Харламповичем та начальником відділу агропромислового розвитку РДА Павлом Ковчем обговорили питання децентралізації. Зокрема, місце та роль посади спе-ціаліста з питань розвитку сільських територій у структурі ОТГ. Посадовці зійшлися у спільній думці, що дана посада повинна бути у структурі усіх новостворених ОТГ, оскільки агропромислова галузь посідає лідируючі позиції в економіці району та області і є основою наповнення місцевих бюджетів.

Питання підтримки аграріїв з Держбюджету залишається актуальним для сільськогосподарських виробників області. В рамках робочої зустрічі Юрій Горбенко інформував про проект Державного бюджету України на 2018 рік в частині підтримки аграрної галузі, в обговоренні якого він взяв участь. Висловлено побажання, щоб паспорти та порядки використання коштів були затвердженні у січні-лютому та аграрії могли сповна скористатися державною підтримкою, а не затягувати дані процеси до кінця року.

Голова Заболоттівської об'єднаної територіальної громади Валерій Свіржевський ознайомив директора департаменту АПР із роботою громади. ОТГ створилася в кінці 2016 року, до її складу входять три села та селище, де проживає 9700 осіб.

Громада повністю опікується закладами соціальної сфери: дитячими садочками, школами, бібліотеками, музичною школою, амбулаторіями та ін. У громаді сформовано фінансовий та юридичний відділи, відділ кадрової роботи, наразі працює 2 землевпорядники та у планах створити посаду для ще одного землевпорядника.

Зі слів Валерія Свіржевського, однією із основних проблем ОТГ є незадовільний стан доріг. Вирішення даного питання голова ОТГ вбачає в ефективному освоєнні земель.

Під час розмови Юрій Горбенко повідомив, що оскільки невдовзі районні управління АПР перестануть виконувати посередницьку роль, Департамент АПР уже напряму співпрацює із наявними в області територіальними громадами. Відтак, необхідно передбачити посаду спеціаліста, який буде координувати аграрні питання, в тому чисті дорадництво.

Павло Ковч та Валерій Свіржевський продемонстрували Юрію Горбенку новостворене громадське пасовище, яке було залужене на виконання Комплексної програми розвитку галузі АПК.

Павло Ковч повідомив, що дане пасовище створене на території 10 га. До створення пасовища ця територія облогувала та була заросла чагарниками. Цього року, за рахунок співфінансування з обласного бюджету та бюджету Заболоттівської ОТГ, облогуючу територію було вироблено та посіяно багаторічні трави. Згідно з нормами, жителі навколишніх сіл зможуть користуватися пасовищем 4-5 років.

Юрій Горбенко зауважив: «Громадське пасовище не тільки добра справа, зроблена для людей, але й стимулюючий фактор для того, щоб селяни утримували худобу».

У рамках сільського компоненту Проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду — ІІІ», за фінансування Європейського Союзу та Програми розвитку ООН в Україні, а також внесків з місцевих бюджетів, у Ратнівському районі створено два сільськогосподарських обслуговуючих кооперативи: СОК «Скарби Тура» та СОК «Датинська криниця».

Голова кооперативу «Скарби Тура» Микола Головій продемонстрував Юрію Горбенку та Павлу Ковчу потужності кооперативу.

Кооператив було створено у 2015 році. Наразі до його складу входять 22 члени. Підприємство надає послуги по обробітку землі, а також займається виробництвом дерев'яних паливних брикетів для сільського населення.

На підтримку кооперативу в рамках програми було виділено близько 1,4 млн.грн. За ці кошти відкрито брикетувальну лінію, придбано кущорізку, бензопилу, стрепінг-машину для пакування деревобрикету.

Для надання сільськогосподарських послуг СОК «Скарби Тура» закупив трактор МТЗ-82, причіп 2ПТС-4, фронтальний навантажувач, дисковий агрегат навісний ДАН-2,5, плуг ПН3-35, обприскувач, сінограблі, косарку Z069, зерноочисну машину.

Микола Головій є власником особистого селянського господарства, в якому на 7 га вирощує овочеву групу, тритикале, овес та жито. Чоловік продемонстрував власне обійстя, на якому саме працювали його дружина Галина та дочка Іванка.

На базі СОК «Датинська криниця» очільника головного аграрного відомства краю зустріли голова кооперативу Олександр Мельник та член кооперативу Іван Гуд.

Членам кооперативу не терпілося поділитися досягненнями та успіхами підприємства. Зокрема, цього року було зібрано високий урожай гречки — 25 ц/га.

СОК «Датинська криниця» створений у 2015 році та налічує 19 членів. Кооператив займається обробітком ґрунту. Загалом в обробітку — близько 60 га землі. Станом на 1 жовтня цього року надано послуг на суму 29,4 тис. грн.

Технічний парк «Датинської криниці» складається із закуплених проектом трактора МТЗ-3892, сівалки, 3-корпусного оборотного плуга, дискової борони, косарки, картоплесаджалки, картопле-збирачки, культиватора КПШ-4 та зерноочисної машини Petkus.

Оглянувши сільськогосподарські обслуговуючі кооперативи, Юрій Горбенко зазначив, що тема кооперації є однією із пріоритетних в державній аграрній політиці та досить поширеною формою господарювання у світі. А підтимка та розвиток сільськогосподарських кооперативів закладені у Єдину комплексну стратегію розвитку сільського господарства та сільських територій, розроблену Мінагрополітики, а також у Комплексну програму розвитку АПК Волинської області.

Поблизу села Здомишель, на власному хуторі, живе та господарює фермер Віктор Баранчук. У господарстві чоловікові допомагають його сини Анатолій та Микола.

СФГ «Пролісок» — яскравий приклад класичного фермерського господарства, де в комплексі поєднується вирощування зернових культур з утримуванням великої рогатої худоби і птиці.

Фермер обробляє 75 га ріллі, на яких вирощує тритикале, сою та багаторічні трави. Також в господарстві утримують 10 корів, які саме паслися неподалік, є на фермі і кури, і індики.

«Ось так і трактується фермерське обійстя — місце, де господар живе і працює на власній ділянці, так званому хуторі», — зауважив Юрій Горбенко.

Особисте селянське господарство Григорія Мазурика, що розташоване поблизу села Датинь, також нагадує хутір.

Посеред мальовничої природи Ратнівшини, оповите шелестом березового листя, стоїть обійстя Мазуриків, неначе змальоване з художніх творів.

Щоб утримувати таке обійстя, потрібно працювати не покладаючи рук. Так і робить пан Григорій та його дружина Рая.

На 3 га господарі вирощують овочі та зерно, а на 8 га — сінокоси. Є в господарстві 7 корів, 5 телиць, 5 биків, кінь, а ще — птиця. Окрім того, подружжя виховує 8 дітей. Та поміж тими всіма справами Григорій Мазурик ще знаходить час, щоб прислуговувати у місцевому храмі.

Ось так живуть ратнівчани — наполегливі та працелюбні люди, господарі на своїй землі. Розвивають свої невеликі господарства, турбуються про благополуччя своїх родин та в комплексі створюють робочі місця, наповнюють місцеві бюджети та дбають про економіку рідного краю.

Департамент АПК Волинської ОДА

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>