На Успіння Пресвятої Богородиці у Річиці відзначили день села

На успіння На успіння1 На успіння2Про те, що ви доїхали до Річиці, подорожньому сповіщає різьблений дерев'яний знак на узбіччі грунтової дороги (на фото). На ньому прапор та герб України, символіка Волині та число 1502 — рік народження Річиці (тоді село вперше згадується в писемних джерелах).

Завідувач сільського клубу Руслан Миронюк, який самотужки зробив та встановив цей вказівник ще до своєї мобілізації в зону АТО, пригадує фронтові будні:

— Якось у Кримському наш взвод зупинився на ночівлю у місцевому клубі. Уявляєте: заходжу я в храм культури, а там — напівзруйновані стіни, дірки в стелі, розтрощені меблі, вибиті шибки! Защеміло на серці: згадав своє село, клуб, мальовничі краєвиди Річиці... З того часу і живу з думкою — зберегти все це! Не тільки від війни. А й від нашої байдужості та недбальства. Хочу, щоб моє село жило і розвивалося. І у ньому завжди лунав дитячий сміх...

Атовців у Річиці — 12. Один із односельців Руслана Миронюка і нині служить за контрактом. На видному місці у сільському клубі — прапор України з автографами бійців, привезений кимось зі Сходу.  Можливо, саме жахіття війни змушує цих хлопців цінувати мирне життя. Восени минулого року Руслан зібрав побратимів, сільську молодь, гуртом вони почали облаштовувати паркову зону на березі місцевого озера (на фото внизу праворуч).

— Позрізали аварійні дерева, розчистили чагарники. А уже навесні взялися за благоустрій, — продовжує Руслан, — зробили огорожу, встановили смітники та лавки. З альтанками для набережної допоміг благодійний фонд Степана Івахіва «Патріоти Волині» — вони завжди підтримують ініціативу громади. Практично все робили своїми силами: хтось допоміг матеріалами, хтось сам працював допізна. Облаштували ігрові майданчики для волейболу та пляжного футболу.  У планах ще зробити дитячий майданчик. І це добре, бо у нас в Річиці багато молоді — нехай вони бачать, що село наше розвивається.

А сьогодні Руслан Миронюк — головний режисер свята села, на яке зібралося чимало місцевого люду та гостей. Жителів Річиці привітав голова ОТГ Микола Калачук, який був ініціатором об'єднання кількох сіль-ських рад довкола Забродів.

— Ми бачимо перспективу в такому об'єднанні, — розмірковує колишній Річицький сільський голова, а нині — заступник керів-ника Забродівської ОТГ Василь Мажула. — Участь у проекті  програми ЄС «Польща-Білорусь-Україна» допоможе нам тепломодернізувати об'єкти соціальної сфери, в тому числі й у Річиці. Важко переоцінити і ту допомогу, яку надає селу народний депутат України Степан Івахів та його благодійний фонд,  а ми співпрацюємо з 2012 року. Заходи з енергозбереження, ремонти, закупівля меблів та інвентаря для наших соціальних установ — усе це фінансувалося за кошти благодійного фонду Степана Івахіва «Патріоти Волині». Особлива подяка нашому народному депутату за підтримку односельчан, які були мобілізовані в АТО. З перших днів неоголошеної війни на Сході України 18 наших хлопців з трьох населених пунктів Річицької сільської ради пішли на фронт. І все необхідне тоді для них — бронежилети, форму, взуття – придбав саме Степан Петрович та його фонд «Патріоти Волині».

На свято села Степан Івахів привітав жителів Річиці вітальною телеграмою, яку громаді зачитала помічник народного депутата Наталія Маленицька. До побажань миру, добра та достатку додалися і подарунки: призи для святкової лотереї та концерт гурту «Барви» (на фото).  Кожен виступ ковельських артистів  присутні зустрічали бадьорими оплесками.

Не забули організатори і про переможців у спеціальних но-мінаціях свята. Призи отримали найстаріші жителі Річиці — Терентій Гнатович Нінінчук та Єфросинія Мефодіївна Боговід. А наймолодшою в селі на сьогодні є Оля Самарчук.

Михайла Ілліча та Ольгу Григорівну Понікарчуків відзначили як пару, яка найдовше прожила в шлюбі. А от Андрій Середюк та Оксана Кобець тільки-но стали на рушничок щастя. І саме таким, як вони — молоді – продовжувати славну історію  Річиці, села, яке пережило три війни, але бачить своє майбутнє мирним і щасливим.

Ігор ЧАЙКА

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>