НА ШКІЛЬНІ ВІКНА – МАЙЖЕ РІЧНИЙ БЮДЖЕТ СЕЛА

На шкільні На шкільні1 На шкільні2 На шкільні3На Ратнівщині школи отримали на євровікна понад мільйон гривень

Проблема енергозбереження на межі тисячоліть стала однією з найважливіших. Тому й не дивно, що народний депутат України Степан Івахів та благодійний фонд «Патріоти Волині», люди, які реально оцінюють виклики майбутнього, у 21 виборчому окрузі велику увагу приділяють енергозбереженню. У закладах освіти, культури та охорони здоров'я за п'ять років цей фонд встановив сучасні вікна та двері в 791 об'єкті, а це дев'ять тисяч 85 конструкцій на понад 17 мільйонів 825 тисяч гривень. Робота триває, тож невдовзі у приміщеннях навчально-виховних комплексів сіл Тур, Здомишель, Велимче та Броди завершать заміну старих вікон.

Робить, що може,

не тицяючи ні на кого пальцем

Навички енергозбереження допомагають заощадити гроші будь-якого бюджету, зокрема, і шкільного. Пересвідчилися у цьому в НВК села Тур, частково встановивши, завдяки благодійникам і власним силам, євровікна. Тут вже економлять на паливі навіть попри те, що навчають і виховують дітей у п'яти корпусах.

Виділення майже 242 тисяч гривень із п'ятимільйоної субвенції, яка цьогоріч передбачена на соціально-економічний розвиток 21-го виборчого округу, стало для директора навчального закладу Василя Головія хорошою новиною.

— Встановимо вікна у всіх шкільних корпусах, бо самотужки змогли замінити їх лише у головному дерев'яному, де діти вперше сіли за парти ще далекого 1951-го, — ділиться зробленим Василь Іванович. — Завдяки сприянню народного депутата і благодійного фонду «Патріоти Волині» у дитсадку частково стоять нові вікна. Як на-дійдуть гроші ще на 29, то до-ставимо решту, а також тепліше стане в їдальні, майстерні, приміщенні для початкових класів.

До речі, раніше клопотаннями народного обранця цей НВК потрапив в обласну програму, і для опалення дитсадка встановили нові котли. Тож уже чотири сезони це суттєво зменшує втрати тепла і дозволяє економити.

— Коли замінили в дитсадку вікна і двері, то відсотків на 25 точно почали економити. Зі старими котлами в опалювальний сезон використовували для обі-гріву НВК десь 120 тонн торфобрикету, а цьогоріч — лише 90, — озвучує цифри директор.

Цікаво і те, що завдяки новим котлам у турських школярів з'явився спортзал, під який переобладнали стару котельню площею 230 квадратних метрів.

— Правильно працює на окрузі депутат. Інших, щоб так вболівали за долю кожного села, у нас немає, — каже у минулому ще й сільський голова Тура Василь Головій. — Івахів робить те, що може, не тицяючи ні на кого пальцем…

Погоджується зі сказаним і Валерій Свіжевський, голова Заболоттівської об'єднаної територіальної громади. Він добре розуміє, наскільки потрібна, особливо зараз, така підтримка від фонду та народного депутата.

— Приємно, що дотримав слова і виконав свою обіцянку. Чоловік сказав, чоловік зробив, — наголошує Свіжевський. — Завдяки Степанові Івахіву, як бачимо, по Туру вже рух пішов… Сподіваюсь, до 1 вересня вікна тут вставимо. І на цьому спільні з благодійниками роботи з енергозбереження не припиняються: у Заболотті розробили документацію на встановлення сучасних вікон у школі, а це понад 800 тисяч гривень.

Обраний півроку тому на посаду голови ОТГ Валерій Свіжевський впевнений, що  Степан Івахів і його команда — люди слова. Він переконаний, що, допомагаючи закладам освіти, медицини та культури, Івахів обрав правильний шлях, бо громадам фінансово несила довести до ладу такі об'єкти.

Добре відгукується про роботу народного обранця і «Патріотів Волині» й староста Тура Андрій Міщук:

— Він допомагає не лише ФАПам, школам, дитсадкам чи будинкам культури. Не лишається байдужим і до людської біди: допоміг врятувати життя маленькій дворічній дівчинці, яка народилася із вадами серця, — пригадує Андрій Іванович те, що зачепило його за живе. — Анастасію Головій потрібно було оперувати в Києві. Степан Івахів і його фонд фінансово підтримали батьків у скрутну хвилину.

Фіранки на шкільних вікнах — не прапори на щоглі

Новина про понад 356 тисяч гривень на євровікна додала позитиву і директорові НВК села Здомишель Анатолію Омельку. Тепер, із його слів, їм вдасться встановити у школі ще 40 енергоощадних вікон та троє дверей.

— Спільними зусиллями із фондом «Патріоти Волині» та за підтримки народного обранця Степана Івахіва вже розжилися 60 євровікнами. Встановили їх у всіх класних кімнатах та у спортзалі й одразу відчули вигоду, — розповідає Анатолій Борисович. — Колись на сезон потрібно було 300 тонн вугілля, щоб обігріти школу й дитсадок, а нині рекомендованих +18-19 градусів взимку є завжди, а паливо економимо.

Директор бідкається, що коли північний вітер, особливо взимку, то фіранки у коридорі майорять, як прапори на щоглі. Величезні, по два квадратних метри, вікна клей чи ні, ефекту нуль. А в класах тепло...

Вікна, які нині замінюють на енергоощадні, встановили тут 34 роки тому, коли будували школу. Зі слів директора, якість цієї столярки не витримувала жодної критики, бо повітря фугувало крізь щілини між рамою і склом.

Тішаться тим, що у школі буде тепло, і здомишельські матусі.

— Нам дуже приємно, що Степан Івахів і його фонд дбають про наших дітей. Які ж ті старі дерев'яні вікна… У класах було холодно, — каже Руслана Маркова, медсестра на ФАПі, мама четвертокласниці. — І нам на медпункті вікна допомогли вставити, бо крізь старі вітер гуляв і тюль туди-суди гойдався. Депутат наш людям допомагає і про проблеми їхні знає.

Сільський голова Андрій Головій такій підтримці теж радий.

— Коли почув, скільки грошей виділять на вікна, то сміявся з радості, бо якщо доплюсувати ще клубну субвенцію, то буде річний бюджет Здомишельської сільради, — зізнається голова. — За свої гроші стільки ніколи не зробили б. Одне, два, ну, нехай п'ять вікон за рік поставили б, а стільки – де там!

Не розкручуємо старі вікна, щоб не розсипались

У грудні 2015-го року у най-більшому селі Ратнівщині Велимче сталася непересічна не лише для села, але й для області подія: замість напівзруйнованого приміщення старої школи тут постав новий дитсадок. Роботи на мільйон гривень профінансував благодійний фонд «Патріоти Волині».

Тепер є нагода знову пора-діти, адже сільський НВК, завдяки сприянню народного обранця, отримав найбільшу на 21 виборчому окрузі субвенцію на встановлення енергозберігаючих вікон — майже 489 тисяч гривень.

— У нас ще не замінені десь до сотні вікон, а встановлення нових дозволить краще дотримуватися температурного режиму. Та й паливо зекономимо, а воно сьогодні коштує немалих грошей, — каже, не приховуючи радості, директор НВК Тетяна Павлович. — Нарешті і в нашому актовому залі, де проводимо  і шкільні, а часто і сільські заходи, будуть нові вікна. Зал великий, вікна майже на всю стіну, й там постійно холодно.

Директор зізнається, що температурний режим у школі підтримували, витрачаючи си-лу-силенну палива, трішки легше стало, коли вдалося встановити євровікна у класних кімнатах та замінити котли.

— На початку 2017 року замінили котли на твердопаливні. Закрили стару котельню, яка діяла ще з 1986 року, і з двох інших зробили одну. Температура у школі одразу піднялась на 4-5 градусів, а паливо економимо, — ділиться зробленим Тетяна Володимирівна. — Окрім того, у нас на енергоощадні замінено десь 70 відсотків шкільних вікон. Степан Петрович обіцяв, що цьогоріч вони в НВК будуть скрізь і, судячи з суми субвенції, так воно й буде.

Зі слів Тетяни Павлович, вона з нетерпінням чекає того дня, коли це станеться, адже в школі є такі вікна, які й помити належно не можна: їх не роз-кручують, бо бояться, що назад не зберуть докупи.

— Нам дуже поталанило з народним депутатом, який чує людей, допомагає, — каже педагог. — Ми вдячні за вікна, доземний уклін за дитсадок. Степан Івахів, без сумніву, увійшов у історію нашого села.

Тішиться допомогою громаді й сільський голова Анастасія Павлович.

— Усе зроблене за весь цей час лише на користь людям. Дитсадок, звісно, поза конкуренцією. У нас були гості з Асоціації міст України, то, оглянувши світлини до реконструкції  приміщення, Василь Гром та Валентин Малиновський були приємно здивовані роботою депутата на окрузі, — каже сільський голова.

Особливо пишається Анастасія Іванівна, що у селі є своя карета «швидкої», подарована благодійним фондом Степана Івахіва «Патріоти Волині». За ці роки медики «швидкої» врятували не одне життя, а двох людей фактично повернули з того світу.

Молодий голова дуже задоволена роботою і депутата, і фонду, бо ці люди добре знають проблеми кожного населеного пункту на окрузі.

— Вони приїжджають, цікавляться, думають, як допомогти, — каже голова-самовисуванець. — У нас є діалог, і це важливо, а не те, щоб ми проголосували, про нас забули, а перед виборами знову згадали. Тішить, що цим людям не потрібно розказувати, що нам болить. Із ними просто, вони відкриті.

Раніше дров спалювали «просто пропасть»

Встановлення євровікон у волинських школах має не лише економічний ефект. Так у маленьких краян із дитинства формують нову ментальність відповідальних споживачів енергії та небайдужих громадян.

Така небайдужість народного депутата Степана Івахіва за посередництвом благодійного фонду «Патріоти Волині» — реальний приклад змін на краще для села Броди.

— Нам виділили понад 200 тисяч гривень на заміну 42 старих вікон на енергоощадні. У нас два шкільних корпуси: в основному навчаються учні 5-11 класів, а приміщення дитсадка ділять початкові класи і дві групи дошкільнят, — розповідає Анатолій Панасюк, заступник директора НВК із навчально-виховної роботи. — У приміщенні школи бракує 19 євровікон, а в дитсадку — 23.

Ті євровікна, які є, встановили раніше за посередництвом фонду «Патріоти Волині» та за кошти Гірниківської сільради. Їх вдалося замінити у всіх класах, спортзалі, шкільній їдальні, у комп'ютерному класі та в групах дитсадка. Що стало тепліше, відчули одразу, адже для порівння є коридори зі старими вікнами, де вітер гуляє.

Заступник директора каже, річ у тім, що приміщення школи нетипове і побудоване господарським способом.

— Її почали будувати у 70-х роках минулого століття. Звели два класи, потім добудували ще, перекриття не скрізь панельне, є дранка, — розповідає Анатолій Панасюк. — Їдальню будували останньою у 90-х роках, а відкрили у 2000-му, десять років стояла пусткою. Садочок, збудований за кошти держави, запрацював теж у    90-х. Він типовий, але коли у нас з'явилися одинадцяті класи, туди переїхали початкові. Дітей із року в рік більшає, тож нам уже тіснувато, і черга в дитсадок є.

Зі слів шкільного кочегара з 12-річним стажем роботи Федора Осіюка, після встановлення вікон, заміни котлів на твердопаливні та ремонту системи опалення на сезон на дві котельні потрібно 250 кубометрів дров.

— Коли вікон не було, то геть пропасть була, — зізнається він. — А тепер і нам — кочегарам працювати легше. У класах тепліше, вікна плівкою забивати не потрібно і дров спалюємо менше. Доброго маємо народного депутата, видно, що він на окрузі зробив. Раніше хіба були такі? А Івахів, як пообіцяє, так і зробить...

Ореста ДЗВОНАРКА

Один відгук на «НА ШКІЛЬНІ ВІКНА – МАЙЖЕ РІЧНИЙ БЮДЖЕТ СЕЛА»

  1. Oleg S. коментує:

    Дивно,чому наша держава така бідна і скупа,а олігарх Івахів такий багатий і щедрий?

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>