НА НОВОМУ ЖИТЛОВОМУ МАСИВІ У РАТНОМУ БУДІВЕЛЬ МАЙЖЕ НЕМАЄ, А ВЖЕ ЗАЙНЯЛИСЯ ДОРОГАМИ ТА СВІТЛОМ

варте варте1 варте2Ця проблема стосується, напевно, кожного населеного пункту району, де виділяли місця під будівництво індивідуальних житлових будинків на новостворених масивах, до яких ні доріг, ні світла, ні газу. І люди бідкаються, як підвести ці засоби комунікації, де знайти на це гроші, та ще й немалі, і взагалі, з чого почати?

У багатьох випадках ця проблема й гальмує будівництво. Днями на новоствореному житловому масиві, що у Ратному перед хімзаводом, на якому поки що 5-6 будинків, розкиданих по всьому масиву, працювали енергетики й монтували трансформатори. Трохи раніше засипали тут дороги піском. Ми й дізнавалися, хто це робить, за чиї кошти і яким чином. Розмова з Михайлом Біруком, головою новоствореної громадської організації «Добробут Ратнівщини», членами якої і є власники земельних ділянок оцього житлового масиву, на якому 127 місць під будівництво.

— Михайле Васильовичу, насамперед розкажіть, як створювалася ваша організація, яка її структура і як побудована робота?

— Як тільки отримали місця під будівництво житлових будинків, відразу ж постала проблема — відсутність електроенергії та належних доріг. Зрозуміло, що за цю роботу повинен взятися хтось конкретно, і працювати. Отож і зібралися на загальні зборі власники земельних ділянок, щоб обговорити, як діяти, з чого розпочинати. Створили громадську організацію «Добробут Ратнівщини», на яку й поклали вирішення всіх питань і проблем. Головою кооперативу обрали мене, є два заступники і члени кооперативу — по одній особі з кожної вулиці. А наш житловий масив умовно розділений на два масиви, між якими проходить високовольтна лінія. По першому масиву: вулиці Енергетиків, 1, Націоналістів, Заводська та Ковельська, а це 63 земельні ділянки, заступником голови обрали Віталія Токманя, а по другому: вулиці Енергетиків, 2, Лугова, Березнева, де 64 земельні ділянки, — Ігоря Рудчика. Разом із членами кооперативу обговорюємо всі питання та варіанти вирішення, і цю інформацію члени кооперативу доносять вже до всіх власників земельних наділів, кожен по своїх вулицях. І кожен збирає кошти по своїх вулицях на дороги, світло, на загальний благоустрій. Ми навіть виготовили стенд-схему нашого житлового масиву, в якому розписали структуру правління, подали схему житлових масивів, і встановили його на в'їзді до нього, — кожен може побачити і ознайомитись.

— З чого почали і що вже зроблено?

— Розпочали з доріг, аби був доїзд до кожної вулиці, бо ж будівельні матеріали на плечах не понесеш. І коли чуєш від когось, що в них бездоріжжя — ні пройти, ні проїхати, то ми вже можемо констатувати, що по наших дорогах навіть і в дощ, і в слякоту їхати можна. З кожного власника земельного наділу зібрали по 300 гривень. За ці кошти були висипані дві головні вулиці – Енергетиків,1 та Ковельська, на які завезли десь 150 КамАЗів піску. Паралельно проводили роботу і по підведенню електролінії. Зробила проект, правда, замовила його і проплатила селищна рада, і вже змонтували один трансформатор, завершують монтаж іншого, на що також збирали гроші із забудовників по 5 тисяч з кожного. Тільки на цю роботу витратили десь півмільйона гривень, довелося додатково заплатити за розподільний блок, який встановили на трансформаторі для розподілу електроенергії на хімзавод і на наш масив, а це 70 тисяч гривень, які також із кишені забудовників. А в цілому вартість робіт по встановленню трансформаторів і проведенню електроліній станом на 2015 рік згідно з кошторисом становила 3,7 мільйона гривень. У цьому ж році ця цифра вже збільшилася десь на 20 відсотків, і ми розуміємо, що, якщо будемо зволікати з цією роботою, ціна іще зросте — інфляція нас не пошкодує.

— Часто можна почути від забудовників – і не лише ратнів-ських, а й сільських – що одні здають гроші на спільні цілі, інші — ні, мотивуючи, що будівництвом найближчим часом займатися не збираються. Як у вас?

— Членами нашої організації є всі забудовники, але підключилися до роботи десь 82 відсотки із них. Якби складалися всі, сума збору на загальні цілі була б значно меншою, а так доводиться доплачувати і за сусідів по вулицях. Але пізніше ця сума до них повернеться з відсотками, коли розпочнуть будуватися сьогоднішні неплатники, — їм доведеться все одно платити, та ще й з процентами, бо згідно з додатковою угодою між ПАТ «Волиньобленерго» та нашою організацією, під'єднання до електромереж буде проводитись лише за поданим списком, підписаним головою громадської організації. Найбільш образливо те, що дехто із тих власників земельних ділянок, хто осторонь, вже продає свої земельні ділянки й наголошує при цьому, що є і дорога, і світло, не вклавши в це жодної копійки. Якщо на початках вони оцінювали свою земельну ділянку у 3-4 тисячі доларів, то вже зараз, можна сказати, за рахунок інших, підняли ціну до 8 і навіть 10 тисяч за місце.

— Центральні дороги є. Трансформатори стоять. Що далі?

— Наступна черга — це будівництво підвідних електроліній по кожній вулиці і продовження висипання піском доріг. Маємо надію, що наші підготовлені дороги включать у перспективний план розвитку селища на щебеневе покриття. Будемо збиратися, обговорювати і знову вносити кошти.

— Все взяли у свої руки чи шукаєте спонсорів?

— Куди б не зверталися, одні відмовки, допомоги немає. Лише селищна рада не відмовила. Звернулися до Володимира Кулика, і вже дорогу по вулиці Енергетиків, 2 щойно висипали піском за рахунок селищного бюджету, раніше допомагала рада і з розрівнювання інших вулиць. Надіємось, що у нинішньому році, можливо, селищна рада допоможе і з проведенням та реконструкцією основних електроліній. Та в основному вся надія — тільки на себе. Ми розуміємо, що чим швидше зробимо нашу загальну справу — тим дешевше буде, і це, у свою чергу, прискорить роботу із будівництва власних житлових будівель.

— Михайле Васильовичу, зрозуміло, що під лежачий камінь вода не тече. Як багато часу віддаєте на громадську роботу?

— Багато. Лише на оформлення різних документів потрібно чимало часу, а ті ж документи завіряють у Луцьку. Тож попоїздив туди. Але один нічого не зробиш. Працюють і заступники, і члени громадської організації. Кожен добре розуміє, що ніхто за нас нічого не зробить, а будуватися треба.

Валентина БОРЗОВЕЦЬ

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>