НА ДЕНЬ СЕЛА — «ВЕЛИМЕЦЬКЕ ЄВРОБАЧЕННЯ»

На день села На день села1У неділю, 16 липня, у Велимчому святкували іменини села — 517-у річницю першої писемної згадки про Велимче. Чому саме цього дня?

Декілька років тому, взявши до уваги пропозиції своїх односельчан, депутати на сесії сільської ради вирішили день села святкувати у третю неділю липня. І щоразу цього дня громада села разом зі своїми численими гостями, бо ж з’їжджаються і діти велимченців, і їхні внуки та друзі, – збирається в центрі села біля старого дуба, який символізує  сільський клуб. Бо саме на цьому місці він колись і стояв, а тепер знаходиться у пристосованому приміщенні, в якому місця для проведення великих заходів немає, тим більше для такого помпезного, як день села.

Нинішнє свято дещо відрізнялося від попередніх: культпрацівники разом із представниками місцевої влади вирішили провести святковий захід у  вигляді творчого  конкурсу, назвавши його «Велимецьке євробачення». А велимченці ж співучий народ! Участь у конкурсі взяло більше двадцяти учасників різних вікових категорій. А ще ж співали аматори пісні поза конкурсом, тож свято у кінцевому результаті було, можна сказати, аж надто співучим і багатим на гарний настрій.

Зустрічали гостей біля дуба гумористичною інсценівкою дві куми, роль яких прекрасно виконали Тетяна Мельник та Наталія Редькович, розповівши «Новини на селі», та ведуча – артистка Волинського народного хору Ольга Савлук. До складу журі конкурсу входили Анастасія Павлович – сільський голова, яка перед початком конкурсу щиро привітала земляків зі святом села,  Людмила Онанчук – провідний спеціаліст обласного науково-методичного центру культури, Іванна Гайдучик – редактор Інтернет-видання «Кордон», Наталія Котенко – у минулому солістка «Золотої криниці», Людмила Ятчук – депутат сільської ради, у минулому працівник культури. До речі, усі вони – велимченці.

Пісенний конкурс відбувся серед велимченців чотирьох вікових категорій: молодша група з 8 до 11 років, середня — з 12 до 17, старша — з 18 до 30,  і ті, кому за 30 років. Кожен конкурсант виконував два завдання:  «Представлення» — розпо-відав про себе, свій родовід і свої захоплення; «Музичний конкурс» — пісню за власним вибором.

Учасники конкурсу виступали і отримували щирі оплески та ще й нагороди.  У молодшій віковій групі І місце завоював Артем Бурко, ІІ – Дарина Середа, ІІІ – Марійка Редькович, відзначені також Вікторія Заліпа та Єлена Геч.

У середній групі: І-е місце присуджено Юлії Москалюк, ІІ – поділили Андрій Дубель та Ілона Сидорук, ІІІ – Марійка Павлович, Анастасія Бурко та Ірина Павлович, відзначені Анна Бурко, Валентина Редькович та Софія Півень.

У старшій групі: І-е місце – за Оксаною Давидович, ІІ – Оленою Півень, ІІІ – Юрієм Ятчуком. А Оксана Півень за активну участь у суспільно-культурному житті села, унікальні вокальні здібності та креативний підхід до першого місцевого творчого конкурсу «Велимецьке євробачення» від  редактора Інтернет-видання Іванни Гайдучик отримала диплом у номінації «Симпатія онлайн-ЗМІ» та карту пам’яті.

А серед тих, кому за 30, І-е місце присудили Григорію Москалюку, ІІ — Марії Півень, ІІІ — Олені Повх.

Всі учасники  були нагороджені грамотами, грошовою винагородою та сувенірами (кухлями) з емблемою «Велимецького євробачення». Щодо нагород, вони були значимі: за перше місце кожен отримав по 500 гривень, за друге – по 400 і за третє – по 300 гривень, до того ж був винагороджений стогривневою купюрою кожен учасник конкурсу.

Велимченці та їхні гості щиро аплодували і учасникам святкового дійства, які дарували гарні пісні поза конкурсом: Олені Коляді, Людмилі Онанчук, Іванні Гайдучик та Ользі Савлук.

Грошову нагороду в сумі 300 гривень отримали від сільської ради і спортсмени, які третій рік поспіль на святі села завойовують першість з міні-футболу, – команда з вулиці Ратнівської.

За вагомий особистий внесок у благоустрій села та підготовку до свята були оголошені і вручені подяки сільської ради Анатолію Михайловичу Гечу, Петру Степановичу Корнелюку, Миколі Кириловичу Савлуку, Анатолію Васильовичу Калінчику, Тетяні Володимирівні Шудрук. Дякували і підприємцям села, які виступили спонсорами проведення свята, а також жителям, які взяли участь у виготовленні сцени та лавок для глядачів.

А вже після виступу велимченців на сцену вийшли гості — народний аматорський чоловічий колектив «Жайвір» Старовижівського районного будинку культури. Їхній концерт — це дарунок від народного депутата України Степана Івахіва. Від його імені велимченців зі святом привітав помічник депутата Володимир Бащук, який привіз ще й призи для розіграшу лотереї, яку також фінансувала і сільська рада.

На святі працювали художник-мандрівник, який розмальовував дітей, розважальна програма для дітей, ярмарок-продаж «Велимецькі смаколики», які підготували Світлана Сидорук, Олена Вакуліч та Тетяна Літвинович, шашликова кухня та куточки торгівлі з солодощами та продуктами харчування.

І вже мало що не до ранку у Велимчому біля дуба вигравала жива музика під керівництвом Сергія Філозофа.

Валентина БОРЗОВЕЦЬ

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>