Хроніка 2017 року

Основні події й факти з життя району

Січень

1 – у пологовому відділенні центральної районної лікарні цієї доби народилося 5 дітей – вперше за декілька останніх років.

— на січень жителі району передплатили 25834 примірники газет і журналів, з них найбільше – понад  4000 – газету «Ратнівщина».

— На обліку в управлінні Пенсійного фонду по району перебувало 12042 пенсіонери, що на 226 осіб менше, ніж на 1 січня 2016 р.; середній розмір пенсій становив 1504, 62 грн., а мінімальна зарплата – 3200 грн.

19 – лісничий Гірниківського лісництва ДП «Ратнівське лісомисливське господарство» Іван Михалевич отримав третю нагороду Української Православної Церкви – орден святителя Миколая Чудотворця.

20 – відбулася позачергова 14-а сесія районної ради VII скликання. На ній депутати передали безоплатно з районної комунальної власності у власність новоствореної Заболоттівської  об’єднаної територіальної громади територіальний центр со-ціального обслуговування в Заболотті, а навчально-виховним комплексам сіл Гірники та Жиричі надала право самостійно вести бухгалтерський облік.

22 – команда селища Ратне стала чемпіоном району з міні-футболу, перемігши у фіналі забродівців 4:1.

25 – у Якушах зафіксований випадок сказу на фермі СТОВ «Ратнівський аграрій». В селі оголошено карантин.

Лютий

1 – станом на 1 січня на Ратнівщині було зареєстровано 1234 фізичні особи-підприємці. Протягом січня 142 з них закрилися, зареєструвалося 22 нових.

5 – команда села Датинь 10-й раз стала чемпіоном району з волейболу.

14 – минуло 30 років з часу створення районної організації ветеранів. Першим її головою був кавалер двох орденів Слави Петро Іванович Матвєєв.

13 – 11-а позачергова сесія Ратнівської селищної ради дала згоду на добровільне об’єднання територіальних громад. Бажання об’єднатися виявили 7 сільських рад, куди входить 23 села. Але протягом року процес так і не завершився.

16 – у с. Височне освячено храм на честь мучениць Віри, Надії, Любові та матері їхньої Софії, який став 40-им храмом УПЦ на Ратнівщині. Чин освячення здійснив архієпископ Володимир-Волинський і Ковельський Володимир.

18 – у Луцьку відбувся IV етап Міжнародного конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика. Честь Волинської області на ньому захищала 4-класниця із Заболоття Ельвіра Мосійчук, яка була переможцем III  етапу.

Березень

1 – з цього дня районний сектор Управління державної міграційної служби України розпочав оформлення та видачу паспортів громадянина України з безконтактним електронним носієм (ID-карток).

— У районні зареєстровано 10744 пільговики, яким станом на 1 березня нараховано 1 млн. 244 тис. 133 грн пільги на житлово-комунальні послуги.

14  — в Україні і в районі вперше відзначили День українського добровольця.

16 – у Жиричах зафіксовано другий в районі з початку року випадок сказу.

— наш земляк, уродженець Заболоття письменник Іван Корсак став лауреатом Міжнародної літературно-мистецької премії «Світ Пограниччя» — за відновлення історичної правди про видатних діячів України.

26 – Андрій Копитюк із Датиня зайняв перше місце у конкурсі «Найкращий тато» на обласних фінальних змаганнях «Мама, тато, я – спортивна сім’я».

— Ратнівське міжрайонне управління водного господарства (начальник Михайло Тимощук) за підсумками роботи у 2016 році визнане кращим серед споріднених управлінь області, а Кортеліська насосна станція (машиністи Микола Пашук і Степан Корнелюк) – переможець конкурсу серед насосних станцій області.

29 – творчі колективи Ратнівщини: народний аматорський ансамбль народної пісні і музики «Ратнівські візерунки» (керівник Валентина Бєлік) і троїсті музики «Браві козаченьки» (керівник Сергій Токарський) районного будинку культури, народний аматорський фольклорний колектив «Діброва» із Замшан (керівник Олена Михалевич) та народний аматорський концертно-художній колектив «Льонок» з Гути (керівник Марія Луцик) взяли участь у зйомках телепрограми «Фольк-music» на телеканалі ua :перший.

Квітень

8 – у с. Велимче відбулося освячення Свято-Покровської церкви Київського патріархату – третьої в районі. Освячення здійснив митрополит Луцький і Волинський УПЦ КП Михаїл.

9 – жителька с. Самари, уродженка Язавнів Єфросинія Михайлівна Басюк відзначила 100-літній ювілей.

28 – у Якушах голова облдержадміністрації Володимир Гунчик офіційно відкрив дитячий садок, що був добудований до приміщення школи в рамках реалізації проекту «Реконструкція центру розвитку дитини колекційного спрямування».

30 – відбулися перші вибори депутатів і голів Забродівської  та Самарівської об’єднаних територіальних громад. До першої увійшли також Видраницька, Поступельська, Річицька і Щедро-гірська сільські ради, до другої – Самари-Оріхівська, Межиси-тівська і Залухівська. Головами обрані відповідно Микола Калачук і Микола Маргес.

Травень

8 – у Заболотті відкрили пам’ятник афганцям та учасникам АТО.

17-18 – команда баскетболістів НВК № 1 смт Ратне (Тарас Козак, Станіслав Боговід, Юрій Пась, Михайло Лещук) як переможець обласної першості взяла участь у фіналі чемпіонату України в Києві і зайняла 9-е місце у своїй віковій групі.

18 – фольклорний колектив «Туряночка» із с. Тур (керівник Алла Головій) брав участь у зйомках програми «Фольк-music» на телеканалі  ua:перший.

26 – останній дзвінок пролунав для 519 випускників 11-х класів шкіл району.

— Володимир Мажула із Замшан завоював третє місце на чемпіонаті України з боча серед осіб з інвалідністю.

Червень

3 – колективи міжрайонного управління водного господарства і Заболоттівської насосної станції цього управління зайняли перші місця в обласному огляді-конкурсі з підготовки міжгосподарської інженерної інфракструктури меліоративних систем до вегетаційного сезону.

5 – з нагоди Дня журналіста редактор газети «Ратнівщина» Дмитро Мороз нагороджений Почесною грамотою Верховної Ради України.

10 – минуло 50 років з часу прийняття Постанови Ради Міністрів Української РСР № 365 «Про допомогу в забудові села Кортеліси Ратнівського району Волинської області».

11 – вступив у дію безвізовий режим з Євросоюзом для громадян України.

14 – команда «Інва-Ратне» інвалідів-візочників стала переможцем ІІ обласної спортивної спартакіади серед осіб з інвалідністю.

— Команда шкільного лісництва Ратнівської школи № 2 стала переможцем обласного зльоту шкільних лісництв.

17 – вийшов перший номер газети для одного села «Нова думка. Велимченський вісник», яку взявся випускати для своїх земляків уродженець Велимча, житель м. Києва і викладач Переяслав-Хмельницького педагогічного університету, заслужений журналіст України Володимир Вакулич.

28 – цього дня над районом пронеслася буря, завдавши збитків у чотирьох сільських радах.

29 – новий удар стихії. У Поступелі блискавка вбила двох дітей. Були пошкодженні лінії електропередач і виникли перебої з електропостачанням майже у всіх населених пунктах району;  такі ж проблеми виникли з телефонним зв’язком та Інтернетом; а рятувальникам довелося розчищати дороги, в т. ч. шосе М-19, від повалених дерев.

Липень

12 – 70-літній ювілей відзначила Марія Луцик з Гути – заслужений працівник культури України, організатор і незмінний ке-рівник аматорського концертно-художнього колективу «Льонок», який ще 1977 року – рівно 40 років тому! – отримав звання «народного».

14 – минуло 100 років з дня народження Олега Штуля (1917—1977), визначного діяча українського національно-визвольного руху, багаторічного голови Проводу Українських націоналістів (мельниківців), який у 1938—1939 роках приїжджав до батька-священика Данила Штуля у с. Заліси.

Серпень

1 – відбулося злиття шляхом реорганізації двох фондів – со-ціального страхування з тимчасової втрати працездатності та соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань – у один: Фонд соціального страхування України. Дирекція попереднього фонду в Ратному реорганізована у представництво обласного управління.

— з початку місяця у Самарах запрацювало нове агропромислове підприємство – «Агрофілд компані», засновником якого є бізнесмен з Києва Леонід Зима.

18 – над Самарами пронісся буревій, зламав декілька дерев’яних електроопор між Самарами-Оріховими та х. Ілиця, у Самарах частково розкрив декілька будинків і наробив бурелому в лісі біля озера Луки, на Мацовій горі.

— Заболоттівчанин Василь Тарасюк, командир роти 72-ї окремої механізованої бригади, отримав почесну волонтерську відзнаку – орден «Народний Герой України».

19 – житель с. Броди Микола Матвіюк за заслуги перед Українською Православною Церквою отримав орден святого великомученика Георгія Побідоносця.

24 – під час параду з нагоди Дня незалежності в Києві президент Петро Порошенко вручив лейтенантові Василеві Тарасюку найвищу державну нагороду – «Золоту Зірку» Героя України. Цього високого звання Василь був удостоєний першим серед уродженців нашого району. Ще раніше, 1 лютого ц. р., за бойові дії в Авдіївській промзоні він був нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня.

24 – митрополит Володимир-Волинський і Ковельський Володимир від імені предстоятеля УПЦ митрополита Онуфрія нагородив орденами святої рівноапостольної княгині Ольги матушок храмів преподобного Амфілохія Почаївського та Агапіта Печерського смт Ратне Наталію Гурську і Юлію Антонюк.

27 – футбольна команда «Ратнівський аграрій» (тренер Юрій Шкіринець) стала чемпіоном України серед сільських команд фізкультурно-спортивного товариства «Колос» — вперше не лише в історії району, а й Волині.

— Марина Мажула із Замшан зайняла четверте місце на чемпіонаті світу серед спортсменів з ураженням опорно-рухового апарату на дистанції 200 м у байдарці-одиночці.

28 – 70 років тому гітлерівці розстріляли біля с. Прохід практично все єврейське населення Ратного – більше 2000 осіб.

Вересень

1 – новий навчальний рік у районі розпочали 6545 учнів, у  т. ч. 662 першокласники.

— Відділ освіти визначив кращі школи району за результатами роботи з обдарованими дітьми у 2016—2017 навчальному році. Серед шкіл І-ІІІ ступеня найкращою визнаний НВК № 1 – гімназія смт Ратне, серед шкіл І-ІІ ступеня НВК с. Язавні.

— Школа с. Жиричі відсвяткувала 130-у річницю з часу відкриття першої школи  в селі (1887 р.).

11 – у Замшанах відбулося освячення храму архістратига Михаїла УПЦ КП – четвертого в районі. Чин освячення здійснив митрополит Луцький і Волинський Михаїл.

15 – з нагоди Дня працівників лісового господарства почесними грамотами Державного агентства лісових ресурсів України нагороджені лісничий Кортеліського лісництва ДП «Ратнівське ЛМГ» Микола Оніщук і помічник лісничого Щедрогірського лісництва ДП СЛАП «Ратнеагроліс» Василь Денисюк, а директор Ратнівського ЛМГ Микола Мельник отримав Подяку голови Держлісагентства.

— Кабінет Міністрів України затвердив перелік та склад госпітальних округів Волинської області. Ратнівський район увійшов до Ковельського (крім нього, будуть утворені ще Луцький і Нововолинський.

— 23 – виповнилося 75 років з часу Кортеліської трагедії.

— 29 – команда шкільного лісництва Ратнівської школи № 2  у складі Юлії Касянчук, Аліси  Лахтюк та Анастасії Маковецької (керівник Людмила Філіпчук) завоювала кубок XI  Всеукраїнського зльоту учнівських лісництв у Житомирі і право на проведення такого зльоту у себе у 2018 році. А за захист наукової роботи «Рідкісні види рослин ландшафтного заказника «Чернявське» Аліса Лахтюк отримала ІІІ місце.

Жовтень

1 – з нагоди Дня працівників освіти вчитель хімії Сергій Пазюк НВК с. Замшани нагороджений Подякою Міністерства освіти і науки України.

— Станом на 1 жовтня в районі налічувалося 11836 пенсіонерів, тоді як на цю дату 2016 року було 12022.

— у Волинському краєзнавчому музеї працювала персональна виставка робіт ткалі Ольги Гайдучик із с. Велимче – члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України, заслуженого майстра народної творчості України.

14-15 – у Ратному відбувся чемпіонат області із дзюдо серед юнаків та дівчат 2002—2004 років народження і турнір з цього виду спорту пам’яті тренера Миколи Свіржевського. У чемпіонаті команда Ратнівської ДЮСШ зайняла ІІІ місце.

20 – у Ратному створена молодіжна громадська організація «Молодь Ратнівщини».

— фельдшерська бригада Ратнівського відділення екстреної медичної допомоги (Наталія Колядюк, Олеся Прач і Сергій Корпач) стала переможцем ІІ чемпіонату області бригад екстреної медичної допомоги «Волинські медичні ралі – 2017».

22 – команда Ратнівського району з футболу (тренер Юрій Копишинський) стала чемпіоном ХV спортивних ігор школярів Волині серед учнів 2000 року народження і молодших.

29 – відбулися перші вибори голови і депутатів Велимченської об’єднаної територіальної громади, куди увійшла і Датинська сільська рада. Головою обрана Анастасія Павлович.

29-30 – внаслідок сильного вітру без світла і зв’язку залишилися більше 10 сіл і хуторів району.

31 – одинадцятикласник Андрій Макарук із Самарів став переможцем обласного етапу Всеукраїнського конкурсу юних гумористів «Усміхнімось щиро Вишні».

Листопад

— квінтет «Елегія» Заболоттівського будинку культури у складі Руслани Денисюк, Ілони Головій, Тетяни Акопджанян (керівник), Інни Головій і Тамари Магдисюк здобув першу премію серед ансамблів малих форм на обласному конкурсі імені Віталія Бобицького.

— Ратнівська селищна рада за 10 місяців виконала річний бюджет по доходах – першою в районі.

4 – команда Ратнівського району з баскетболу завоювала ІІІ місце на чемпіонаті області серед юнаків 2003 року народження і молодших.

19 – День працівників сільського господарства відзначили в районі колективи 9 сільгосппідприємств, 2-х фермерських господарств і 2-х обслуговуючих кооперативів. Також налічується 12 тисяч особистих селянських господарств. Разом вони обробляють понад 25 тисяч гектарів землі, утримують більше 10 тисяч голів великої рогатої худоби. Сільгосппідприємства зібрали в цьому році 3254 тонни зерна при середній урожайності 22 центнери з гектара.

19 – команда району у складі Тамари Охоти з Річиці і Андрія Дерев’яненка із Здомишля зайняла І місце з арм-спорту на фінальних змаганнях сільських спортивних ігор Волині.

29 – у Пущі-Водиці під Києвом відбулося підписання грантових контрактів у рамках Програми ЄС територіального співробітниц-тва країн східного партнерства Білорусь-Україна. Серед 18 переможців було два проекти з Ратнівщини. Відділ освіти, молоді і спорту райдержадміністрації реалізовуватиме проект «Народна творчість без кордонів» спільно з відділом ідеологічної роботи, культури та у справах молоді Малоритського райвиконкому, а Заболоттівська селищна рада, як спадкоємець Заліської сільської, — спільно з Дивинською сільрадою Кобринського району – проект «Через вивчення культури сусіднього народу до стійкого партнерства та взаєморозуміння».

Грудень

6 – у ході реформування служби зайнятості ліквідовано районний центр зайнятості і на його базі створено Ратнівську філію Волинського обласного центру зайнятості.

7 – проект Забродівської сільської ради з будівництва доріг став одним з 18 переможців конкурсу проектних заявок за Програмою транскордонного співробітництва «Польща-Білорусь-Україна 2014—2020».

— у Луцьку помер письменник, заслужений журналіст України Іван Корсак. Народився 1946 року в Заболотті.

14 – День вшанування учасників ліквідації аварії на ЧАЕС. На Ратнівщині проживає 88 ліквідаторів, 952 особи мають статус потерпілих.

— Федерація футболу Ратнівського району (голова Сергій Ковач) нагороджена кубком і грамотою федерації футболу Волині як одна з кращих в області.

19 – у районній бібліотеці відбулася презентація першої книги нашої землячки, уродженки Щитинської Волі Ніни Ковч, – повісті «Неопалима».

— у Ратному відбулося урочисте відкриття головної ялинки району.

22 – з нагоди професійного свята – Дня енергетика – Подякою Міністерства енергетики та вугільної промисловості України нагороджений електрогазозварник Ратнівської філії ПрАТ «Волинь-обленерго» В’ячеслав Комаровець.

Підготував Дмитро МОРОЗ    

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>