ХОЧЕТЕ ЧОРНИЦЬ – ЗБИРАЙТЕ В УКРАЇНІ

Українців, які збирають чорниці у Білорусі, затримують прикордонники і притягують до відповідальності. Раніше між прикордонними відомствами двох країн були досягнуті домовленості про сезонний пропуск жителів прикордонних районів на період збору дикорослих рослин. У випадку порушення прикордонного режиму, а також інших законів поведінки у прикордонній смузі білоруська сторона може відмінити домовленості.
Валентина Ш. розповідає, що з товаришками поїхала до білоруського лісу за ягодами. Контрольно-пропускні пункти пере-тнули без проблем, але у лісі їх перестріли прикордонники, завезли на прикордонну заставу с. Дивин, склали протоколи, вручили попередження, що у разі, якщо ще раз вони опиняться в лісі у прикордонній зоні, їм випишуть штрафи і депортують. Свої дії стражі порядку пояснили тим, що громадяни іншої держави не можуть перебувати у прикордонній смузі держави-сусіда і, що їхнє перебування тут порушує правила поведінки у прикордонній зоні. Такі випадки не поодинокі. Затримують багатьох тих, хто прийшов набрати ягід для себе, чи на продаж. Різниця лише в тому, що до кожного застосовують різну міру покарання. Прикордонники Білорусі зазначають, що безперешкодне перебування громадян України у білоруському прикордонні можливе лише за наявності спеціального пропуску.
До того ж, контроль за перебуванням у лісах сусідньої країни посилився з огляду на те, що з середини червня (за інформацією білоруських Інтернет-видань) ввели повну заборону на відвідування лісів у зв’язку з лісовими пожежами, які розгорілися в особливо великих розмірах.
Марія ЛЯХ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>