ДУБОВА – СЕЛО МОЄ СОНЯЧНЕ –

дубове 2під такою назвою вийшла у світ книга заслуженого журналіста України Лідії Йосипівни Синенко,  яка тривалий час редагувала районну газету «Ратнівщина»,  а нині – на заслуженому відпочинку

Чому саме Дубова (історична назва села)? Лідія Йосипівна родом із Дубової – тут народилася, зростала, звідси йшла у самостійне життя, упродовж якого пронесла у своєму серці любов до рідної землі, до отчого дому, до своєї  родини і земляків.  Насамперед задумала написати історію свого роду, а історія роду, як відомо, невіддільна від історії села. І так,  зустріч за зустріччю із дубівчанами,  спогад за спогадом старожилів, все нові й нові факти з минулого Дубової, та архівні матеріали, за чим стоїть величезна праця автора, і з’явилась на світ повість-хроніка про село, про його  минуле і сучасне.

Автор на основі вже відомих і маловідомих історичних фактів, виявлених архівних документів, періодики різних часів, свідчень та спогадів старожилів висвітлює непросту історію села – від найдавніших часів і до наших днів, конкретні історичні події, описує стан духовної та матеріальної культури, світогляд, політичне, суспільно-громадське, культурно-освітнє, духовне життя села і краю, не оминаючи особливостей побуту, медичної допомоги, календарних свят, традицій, обрядів. У книзі багато фотознімків періоду між Першою та Другою світовими війнами — вони збереглися,  хоча село було майже повністю спалене фашистами у 1944-у році, та післявоєнного і теперішнього періодів.

Видання розраховане на істориків, краєзнавців, вчителів, студентів і учнівську молодь, усіх, хто цікавиться історією рідного краю.

Книга віддрукована у видавничому домі «Букрек», що в Чернівцях, тиражем 1000 примірників. Обсяг її – більше 700 сторінок. У книзі вісім розділів: З давніх часів і до ХХ століття; Між двома війнами;  Друга світова у долях дубівчан;  Довга дорога – холодний Сибір; Сільська влада і громада; Колгосп: становлення, розвиток, злети і…; Розвиток освіти, охорона здоров’я, культура, торгівля, спорт; Духовні святині; Рідна пісня, рідна мова, побут і традиції.

Книга видана за сприяння Дубівського сільського голови та депутатів сільської ради.

Валентина БОРЗОВЕЦЬ

Відгуки (2) на «ДУБОВА – СЕЛО МОЄ СОНЯЧНЕ –»

  1. Наталія коментує:

    Дуже дякую за таку книгу!!! Лідіє Йосипівно, проведена Вами величезна, творча та дослідницька робота, надихає на нові звершення. Хочу побажати Вам творчої наснаги, незгасаючої жаги до життя та підкорення нових творчих та професійних вершин.

  2. Володимир, уродженець с. Бахів коментує:

    Дякую...Много Вам літ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>