День народження школи

День народження День народження1Нещодавно наша школа відсвяткувала 130-ту річницю з дня заснування першої школи в селі Жиричі та 35 років від першого випуску нової школи.

Перша в Жиричах церковноприходська школа була відкрита у 1887 році. Для неї була відведена селянська хата, у якій одночасно навчалися діти всіх трьох класів. Вчителями були піп і дяк. Як свідчать Волинські єпархіальні відомості, у 1897 році вчителем у школі деякий час був дяк Леонтій Флячинський.

Дуже низькою була матеріальна база школи: на одного жителя в 1911 році у Волинській  губернії витрачалось на освіту 54 копійки.

Сьогодні в центрі села гордо височить новозбудована школа.   У 1981 році була збудована і здана в експлуатацію нова двоповерхова школа, в якій діють великі спортивна та актова зали, бібліотека, їдальня, кімната народознавства, два комп'ютерних класи і навчальні класи та кабінети.

На новозбудовану школу держава затратила майже 800 тисяч карбованців. На той час було десять гарно обладнаних ка-бінетів.

З 1987 року впроваджено навчання дітей з шести років, тобто одинадцятирічне навчання.

З 1990 року у школі відкрито комп'ютерний клас. Було 12 комп'-ютерів старих моделей. У 2003 році були замінені комп'ютери на нові моделі — ІВМ-сумісні.  У 2005 році докуплено ще чотири комп'ютери, а в 2009 році був відкритий другий комп'ютерний клас, який налічував 10 робочих місць для учнів і одне місце для вчителя.

За 35 років існування школи добудували другий поверх над фойє, перекрили дах школи, замінили огорожу, здійснили перепланування у приміщенні школи з метою збільшення кількості класних кімнат, щоб навчання не проходило у дві зміни. Приємно вражають естетично оформлені класні кімнати і коридори.

Зараз у школі навчається 409 учнів. З ними працює 50 педагогів.

У селі проживає 11 вчителів-пенсіонерів. Вони теж були за-прошені на свято.

Завітали на ювілей школи шановні гості з подарунками. Михайло Макарук, голова районної ради, подарував на школу п'ять м'ячів і волейбольну сітку. Іван Гоцик, перший директор нової школи в с. Жиричі, — велику вазу у фойє школи. Він розповів про те, що допомагали в будівництві школи: і вчителі, і працівники школи, і батьки. Ольга Мисковець, помічник депутата Волинської обласної ради Володимира Бондаря, подарувала багатофункціональний пристрій Canon MF230 для вчителів та учнів. А депутат районної ради Володимир Сінчук подарував світлодіодний годинник, який закріпили перед вхідними дверима школи. Андрій Хомич, який свого часу був першим секретарем райкому партії, розповів про те, що школа була збудована за дуже короткий термін — 8 місяців. 18 серпня 1981 року державна комісія дала дозвіл на початок експлуатації приміщення.

З початком навчального року вчителів і учнів привітав голова сільської ради Сергій Вашестюк. Він побажав учням, вчителям і батькам здоров'я, наполегливості, успіхів у всіх починаннях.

Цікаво живуть учні нашої школи, бо мають хороших педагогів, які не лише дають знання своїм вихованцям, але й цікаво орга-нізовують дозвілля, допомагають правильно обрати справу до душі, тому і живуть весело.

Єлизавета Дейнека,

педагог-організатор НВК с. Жиричі

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>