БРИГАДА РАТНІВСЬКОГО ВІДДІЛЕННЯ ШВИДКОЇ ДОПОМОГИ — ТРЕТЯ В УКРАЇНІ

бригада бригада1 бригада2 бригада322-25 лютого у місті Кременець, що на Тернопільщині, відбувся ІІІ Всеукраїнський зимовий чемпіонат бригад екстреної (швидкої) медичної допомоги з міжнародною участю «Кременецькі медичні ралі-2018». Звання найсильнішої команди екстреної медичної допомоги виборювало 18 команд з України, чотири команди з Польщі, три — з Литви, одна — з Ізраїлю, а також три студентські команди, дві приватні бригади швидкої допомоги та команда Львівського госпіталю прикордонників.

Наша бригада у складі фельдшерів медицини невідкладних станів Наталії Колядюк та Олесі Прач і водія Сергія Корпача відстоювала честь Волинської області, так як торік восени здобула перемогу на обласному чемпіонаті. Щодо того, чи буде вона конкурентною з іншими бригадами швидкої допомоги, були певні сумніви, адже ратнівська — єдина бригада з 18 — фельдшерська (решта були лікарські). Але вона не підвела і зайняла ІІІ місце, продемонструвавши професіоналізм та злагодженість. Тож із героями Волині — ратнівчанами Наталією Колядюк, Олесею Прач та Сергієм Корпачем наша розмова.

— Розкажіть про конкурси, у яких змагалися команди.

— Перший був «Всезнайко». Це тести — окремо для керівника бригади і окремо для фельдшера з водієм, — розповідає Наталія Колядюк.

— Далі конкурс «Вчасна дорога», спрямований на лікування порушення мозкового кровообігу. Члени журі оцінювали, як надавали бригади допомогу, як транспортували хворого, — додає Олеся Прач.

— Подвійний конкурс «Дюплекс 1» і «Дюплекс 2» був надто неочікуваним, — зізнається Наталія Колядюк. — Ми зайшли в одну кімнату, там була піврічна дитина з опіком 26 відсотків, а зрештою батько дитини вхопив пістолет і почав стріляти. Цей конкурс оцінювався за надання допомоги дитині і за дії бригади швидкої в ситуації, яка склалася. У конкурсі «Як завжди» чоловіка привалило деревом у лісі і він знаходився під ним більше, ніж годину. Це все було реально — жива людина, в лісі, на снігу, на горі, туди треба було забігти.

— У конкурсі «Закляте місце» ми надавали допомогу при падінні з висоти. У Кременці є недобудоване приміщення, де в реальному житті трапляється дуже багато самогубств. За один місяць там трапилося 5 самогубств. На це хотіли звернути увагу влади і медиків. Там було реальне падіння з висоти, жива людина, все було зімітовано натурально, потерпілий у крові з переломами, в снігу, — пригадує Олеся Прач.

— Далі був конкурс «Під градусом», — розповідає Наталія Колядюк. — Чоловік прийшов до сусіда по сіль і побачив,  що той лежить без ознак життя, подзвонив на швидку, ми приїхали. Там була мертва людина, але з гіпотермією, і треба було надавати допомогу, робити реанімаційні заходи. Був ще один психологічний конкурс «Мінне поле», в якому перевіряли взаємодію учасників бригад. Не можна було говорити, але можна було показувати жестами. Журі оцінювало, як члени команди розуміють один одного, і від їхньої взаємодії залежало, наскільки швидко вони конкурс пройдуть. Був ще один додатковий конкурс, який не оцінювався. Це масовий захід, у якому 30 постраждалих і там працювало по три бригади одночасно. Організатори хотіли побачити, як працюють між собою три незнайомих команди на одному випадку.

— Який був графік роботи команд?

— У перший день ми працювали вночі. Другий день стартував з 7 години ранку. І на третій день ми теж працювали зранку до  обіду. Потім був дебрифінг, на якому нам розповіли про наші помилки, а далі — церемонія нагородження. На завершення провели дружню вечерю, а ще бажаючі поїхали на екскурсію в Почаївську лавру.

— Яка була система оцінювання конкурсантів?

— Залежно від етапу, але в основному по 100 балів за кожен конкурс. В одному з конкурсів, де була дитина з опіком, нам дали 5 додаткових балів за оперативність і професійність.

— Що можете сказати про організацію чемпіонату?

— Вона була на високому рівні. Все було максимально наближено до реальних подій. Акторами, які розігрували ситуації, були студенти Кременецького медичного коледжу. Ми дуже хвилювалися. Нервів там залишили багато. У конкурсі такого рівня ми брали участь вперше і хвилювалися дуже, але добре, що наші хвилювання немарні, — констатував Сергій Корпач.

— Тобто ваші зусилля були того варті?

— Так. Але коли ми були там, то так не думали. Думали тільки про те, щоб усе швидше закінчилося, бо це три дні в напрузі, коли на вулиці мороз, а ти виходиш в поті чола, з тебе піт стікає…

— Скажіть, раніше волинські команди займали призові місця на подібних змаганнях?

— Минулого року на літньому чемпіонаті у Сумах волинська бригада зайняла також ІІІ місце. Але це вперше за історію всіх чемпіонатів України серед бригад швидкої брала участь фельдшерська бригада (наша) й увійшла в трійку лідерів. Тож ми раді, що втримали рівень.

— Хто підтримував вас на змаганнях?

— Нас супроводжувала головний фельдшер з області Лариса Данилюк і була група підтримки — фельдшери й лікарі з Луцька, зі Старовижівського району, з Ковеля. Висловлюємо вдячність адміністрації Волинського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф і нашому відповідальному фельдшеру Федору Колотюку за сприяння у підготовці. Безмежна вдячність за підтримку і настанови лікарю з Ківерець Анатолію Каленюку.

Про те, який тернистий шлях довелося пройти ратнівчанам, перш ніж вони взяли участь у чемпіонаті, розповів Федір Колотюк. Два місяці вони готувалися до обласного етапу, у якому вибороли перемогу. І як тільки їх повідомили, що вони відстоюватимуть честь Волині на міжнародному рівні, знову взялися до підготовку. Займалися у вільний від роботи час. Вчили теорію, потім її перевіряли. На манекені розігрували різні ситуації надання невідкладної медичної допомоги. Думали, хто за що відповідає. Але це для них не було        «з-під палки». Молоді, енергійні, ініціативні, вони цього прагнули, добивалися, не хотіли підвести Волинь. І в них вийшло. Це досягнення безумовно увійде в історію швидкої допомоги Волині.

Перше місце у чемпіонаті серед центрів екстреної медичної допомоги вибороли хмельничани, друге — команда з Чернівців, а третє — наші ратнівчани. Серед студентів та серед іноземних бригад призові місця визначалися окремо. Переможців і призерів нагородили кубками, дипломами і медалями, а ще бригада з Ізраїлю презентувала призерам аптечки швидкої допомоги, у яких засоби, важкодоступні на сьогодні в Україні. І всі ці нагороди ратнівчани привезли додому. Вони стали гордістю не лише району, але й області, адже після завершення чемпіонату обласне керівництво центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф так прокоментувало їхню участь у змаганнях: «Не дивлячись на складність завдань, максимально наближених до реальних життєвих моментів, ратнівська команда працювала натхненно і показала потужний рівень знань та умінь кожного члена команди окремо і команди в цілому».

Марія ЛЯХ

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>