БЕРИ ГРИБИ – ПОКИ БЕРУТЬСЯ!

Початок осені цього року, напевно, як ніколи раніше, ознаменований небувалою кількістю грибів у лісах Ратнівщини. Чи то зима була сприятлива для них (товстий сніговий покрив, який навесні зійшов рясними талими водами), чи то затяжні дощі вкінці серпня, але з настанням вересневих днів люди масово кинулися у ліси на тихе полювання.

Особливо щедро гриби ростуть у Замшанівських, Поступельських лісах, у напрямку Датиня, Велимча, Річиці, Залухова, Щитинської Волі. Небувалий урожай грибів був у Самарах, а от на Смольній і поблизу Здомишля ще й згадки про гриби не було, тоді як у Велимчі, до прикладу, їх возили возами. Досвідчені грибники ж розповідають, що по інший бік Ратного – у Здомишлі, на Смольній гриби починають рости приблизно на два тижні пізніше, як, до прик-ладу, у Вужиську. Знаючи це, жителі району буквально «окупували» Смольну минулих вихідних. Як казали очевидці, у лісі треба був світлофор, щоб водії могли за правилами їхати лісовими дорогами, — стільки бажаючих назбирати смачних грибочків відвідало ліс.

Ще одна особливість тихого полювання цього року – майже всі гриби, навіть величезні, вагою до 600-700 грамів один, не червиві. Тож ті жителі району, які мають бажання і змогу піти до лісу, добряче запасаються грибочками до смаку – і білими, і підберезниками, і підосичниками, і навіть маслюками. Але такої «навали» білих уже давно не було.

У народі недарма кажуть: «Бери гриби – поки беруться»! – от люди й кинулися в ліси, залишивши на потім копання картоплі, моркви, іншої городини. А тим часом вересень добігає кінця і дощі останніх днів, швидше за все, прискорять появу пізніх грибочків – зелениць, урожай яких, ймовірно, теж буде великим на відміну від 2016 року, коли навіть грибники зі стажем залишилися без грибів.

Марія ЛЯХ

 

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>