А. ХАРЛАМПОВИЧ: НЕЗАЛЕЖНІСТЬ – НАШЕ НАЙГОЛОВНІШЕ НАДБАННЯ

Харлампович Харлампович1На запитання журналістів «Ратнівщини» напередодні свята відповідає голова райдержадміністрації А. А. Харлампович

— Андрію Адамовичу, ми з Вами зустрічалися на початку цього року і говорили про підсумки минулого та плани на нинішній. День Незалежності, що наближається, — гарна нагода проаналізувати зроблене і підбити проміжні підсумки.

— На початку нашої зустрічі хочу привітати всіх жителів Ратнівщини з наступаючими святами – Днем Державного Прапора України та Днем Незалежності України. Це найвагоміше надбання, здобуте наполегливою боротьбою і невтомною працею, воно відтворює загальну державну ідею і духовне оновлення, сприяє утвердженню патріотизму, надихає на добрі справи. 26-а річниця незалежності України — це свято зі сльозами на очах, це гостре нагадування про те, що кожен житель Ратнівщини та всієї нашої держави щоденно має докладати зусиль, аби це свято було, аби в нашій державі були мир і спокій, а люди жили заможно і щасливо.

— Протягом останніх років в Україні активно впроваджують реформи в усіх сферах життя суспільства, але не всі запропоновані варіанти реформ, як ми бачимо, дієві на практиці. Які, на вашу думку, реформи є успішними, над якими потрібно ще попрацювати?

— Результат будь-якої реформи з'являється після її завершення і чіткого виконання. Народ України повинен розуміти, якими будуть наслідки в результаті впровадження тієї чи іншої реформи. Я бачу ряд позитивних кроків держави та уряду з цих питань. Адже стільки уваги, як сьогодні приділяється розвитку територій, стільки грошей, як виділяється з державного бюджету на розбудову країни до сьогоднішнього дня, не було ніколи. І це все в період війни, коли потрібно дбати і про оборону держави.

Що стосується Ратнівщини, то сьогодні впроваджується ряд проектів за кошти державного фонду регіонального розвитку, субвенції на соціально-еконо-мічний розвиток територій. Це проекти, які роками припадали пилом на полицях, і сьогодні нам спільними зусиллями вдається їх реанімовувати. Це інвестиції в майбутнє нашого регіону та наших дітей.

— До 26-ї річниці Незалежності України на Ратнівщині вже існує три об'єднаних територіальних громади. І якщо Забродівська та Самарівська ще не встигли звикнути до  нового статусу, то мешканці Заболоттівської вже мають невеликий досвід життя в громаді. Що змінилось від часу виборів в громаді для місцевих жителів?

— Сама суть децентралізації полягає в передачі повноважень на місця, але як і хто цим скористається, залежить від людей в громадах. Я, а також працівники РДА, активно спів-працюємо із Заболоттівською громадою і бачимо прогрес на цій території як у фінансовій, так і в соціальній сферах. Вони збалансовують бюджет, розробляють ряд інфраструктурних проектів, вивчають досвід у вже раніше створених громадах. Громада отримала більше 4 млн. грн. на розвиток інфра-структури, що дає можливість проводити ремонти та закуповувати спеціальну техніку для благоустрою. Вважаю Заболоттівську територіальну громаду самодостатньою і надалі спіль-но з головою ОТГ Валерієм Свіржевським робитиму все для її розвитку.

Що ж стосується Самарівської та Забродівської громад, то дійсно, вони ще не відчули всю самостійність у прийнятті рішень і в багатьох моментах залежать від районного бюджету. Однак вони активно включились у процес децентралізації і вивчають господарство, власну територію, аналізують можливості, щоб повністю бути готовими до наступного самостійного року. Тут кращі справи саме у Забродівської громади, адже там вся команда згуртувалась навколо ідей досвідченого Миколи Калачука і, переконаний, що його навики принесуть лише користь громаді.

У Самарах ситуація склад-ніша, населення не до кінця зрозуміло ті завдання, які стоять перед новоствореною громадою. Депутати не розуміють ідеї, які їм озвучує голова громади Микола Маргес, а вони  прості — потрібно раціонально використовувати можливості і жити відповідно до власних доходів. На жаль, люди відмовляються це розуміти. Бажаю голові натхнення і, незважаючи на перешкоди, показати достойний результат на посаді.

— Як Ви оцінюєте перспективи створення територіальних громад із центрами у Ратному та Велимчі?

— Ратнівська об'єднана територіальна громада при створенні буде прикладом для багатьох громад не лише в області, а й в Україні, адже тут зосереджені бюджетоутворюючі підприємства району. А зважаючи на те, скільки уваги за останні роки приділяє селищна рада на чолі з Володимиром Куликом розбудові інфраструктури селища, то при утворенні буде можливість розвитку інших територій ОТГ. Процес створення об'єднаної громади з центром в смт Ратне запущений, і тут селищний голова дослухався до всіх пропозицій та запропонував об'єднатися всім вільним суміжним сільським радам району й отримав схвалення. Однак на вирішальній сесії селищної ради не назбиралось достатньої кількості голосів, тож рішення не було прийняте.

Я з цього трагедії робити не хочу. Потрібно продовжувати працювати і роз'яснювати депутатам про переваги об'єднання. Переконаний, що громаді з   центром в Ратному бути.

Що стосується Велимча, то тут потрібно говорити правду. У такому вигляді (Велимче-Датинь) громада ніколи не буде повноцінна і спроможна, розраховувати доведеться не лише на дотації та субвенції, а й на власний кадровий та фінансовий потенціал.

Я закликав і закликаю до створення великих спроможних громад, які зможуть дійсно розвиватися як економічно, так і соціально.

— Уже три роки, як Україна втратила спокій через військові події на Сході нашої держави. Як у районі підтримуються сім'ї загиблих учасників АТО і яка увага приділяється тим, хто з честю виконував під час мобілізації свій військовий обов'язок?

— Забезпечуємо всебічну підтримку учасникам АТО, починаючи з оформлення статусу учасника бойових дій, пільг та субсидій для навчання, лікування та оздоровлення, виділення матеріальної допомоги, вирішення соціально-побутових проблем. Так, у районі учасникам АТО виділено 228 земельних ділянок під будівництво, ведення сільськогосподарських робіт, з них 105 у селищі Ратне. До 5 травня 2017 року було ви-плачено 393 тис. 600 грн. одноразової допомоги 328 учасникам АТО, 9 військовослужбовців, які були звільнені з військової строкової служби, отримали матеріальну допомогу на суму 12546 грн., 14 війсь-ковослужбовцям-контрактникам виплачено одноразової допомоги на суму 42000 грн., оздоровлено та в цьому році забезпечено відпочинком 27 діток учасників АТО.

Постійно тримаємо зв'язок з волонтерськими організаціями району та за його межами, при необхідності надаємо допомогу. Активно підтримуємо волонтерський рух фронтових стоматологів «Тризубдентал», який у районі представляє Віктор Міщук. Стоматологи з усієї України, об'єднавши зусилля, надають медичну допомогу військовим на передовій. До  26-ої річниці незалежності України проводимо збір коштів саме для цієї волонтерської організації. Користуючись нагодою, закликаю усіх небайдужих долучитись до збору коштів, які ви можете перерахувати на  картковий рахунок керівника проекту «Тризубдентал» Ігоря Ященка 5168742343259481, або зробити це під час святкування Дня Незалежності України, яке відбудеться 24 серпня в парку культури та відпочинку селища Ратне.

— Початок 2016—2017 навчального року позначився протистоянням прихильників і противників оптимізації загальноосвітніх шкіл. Щитиноволянська школа продовжила своє існування, Адамівська припинила діяльність. Подейкують, що знову йдеться про оптимізацію — закриття або пониження ступеня малокомплектних шкіл району. Це дійсно так?

— Утримання Щитиноволянської загальноосвітньої школи було питанням, яке стосувалось не ефективності роботи навчального закладу, а по-літичним. Небажання депутатів райради брати на себе відповідальність ставить під сумнів проведення освітньої реформи в районі. Кожен чиновник – сільського, районного чи державного рівня – повинен чітко відповісти на запитання, що ставити в пріоритет: якісне навчання дітей, а це навчання зі спортзалами, комп'ютерними класами, Інтернетом і нарешті спілкуванням з ровесниками в повноцінних класах, чи утримання педагогічного коллективу? Я не проти вчителів і дуже їх поважаю, але ставлю на перше місце дитину. Учні, які навчаються за індивідуальною формою в малокомплектних школах, на моє переконання, не отримають повноцінних знань і не готові до дорослого життя. Тому впевнений, що оптимізувати освіту і створювати опорні школи вкрай необхідно. У нас запускається процес створення таких шкіл з центрами в Кортелісах та Забродах, тут це відбувається безболісно, адже не потрібно понижувати в статусі жоден навчальний заклад. Надіюсь, що знайдемо підтримку в даному напрямку депутатів районної ради. Створення опорних шкіл дасть можливість додатково залучити до 4 млн. грн. на обладнання мережі кожної із них.

Для інформації хочу повідомити, що в області створено більше 20 опорних шкіл і незрозуміло, чому хтось заважає впроваджувати цей процес на Ратнівщині, напевно, знову повертаємось до небажання брати на себе відповідальність. Я готовий зустрічатися з педаго-гічними та, головне, з бать-ківськими колективами і роз'яснювати переваги освітньої реформи.

Але це не значить, що ми не бачимо недоліків в освітній реформі, чітко розуміємо, що для кінцевої мети потрібно змінювати не лише мережу освіти, а й створювати умови доступу освітніх послуг. А це, насамперед, ремонт доріг, якими дітки повинні добиратись до опорної школи, закупівля нового шкільного транспорту для їх підвезення. Тому впевнений, що держава повинна до фундаментальних реформ підходити комплексно.

— А що можете сказати про реформи в галузі охорони здоров'я?

— Питання не менш важливе і в той же час болючіше за попереднє. Розпочну з тих обставин, які турбують жителів Рат-нівщини. Всі чули про створення медичних округів у Волинській області, лунала інформація, що їх повинно бути то 3, то 5, 8  і, нарешті, 4 з центрами в містах Луцьк, Ковель, Нововолинськ та Камінь-Каширський. Це передбачає створення потужних медичних центрів із сучасним обладнанням та провідними спеціалістами. Я цієї точки зору до кінця не поділяю. Мені незрозуміла позиція створення Камінь-Каширського госпітального округу, адже наша Ратнівська ЦРЛ у багатьох моментах не лише рівна, а й переважає цей медичний заклад, і я зовсім не впевнений, що наші жителі захочуть їхати на лікування в м. Камінь-Каширський. Напевно, кому потрібне серйозне лікування, то вже сьогодні вибирають Ковель чи Луцьк, адже там профільні спеціалісти мають більше практики з лікування захворювань.

Дану позицію поділяє і голова районної ради. Готові спільно відстоювати інтереси земляків.

У районі на сьогоднішній день діє три лікарні з надання послуг вторинної медичної допомоги та мережа центру первинної медико-санітарної допомоги, які мають єдині керівні вертикалі. Проте ми чітко розуміємо, що при завершенні процесу децентралізації та створенні всіх громад у районі, потрібно усвідомлювати перспективи розвитку окремо центральної районної лікарні, яка обслуговує всіх без винятку жителів Ратнівщини, та інших медичних закладів, що будуть знаходитися в підпорядкуванні громад. Цей діалог вже розпочатий, він буде продовжений на засіданнях колегій райдержадміністрації та сесіях райради.

— Багатьох ратнівчан цікавить питання, як іде будівництво дитячого садка і коли він нарешті відкриє двері до-шкільнятам?

— Даний садочок будується за кошти Державного фонду регіонального розвитку та співфінансування із селищним бюджетом. Щотижнево доповідаємо голові облдержадміністрації про хід виконання робіт та використання коштів. Після початку будівництва змушені були змінювати проект, адже з моменту виготовлення документів до сьогоднішнього дня змінилось дуже багато державних будівельних норм та з'явились додаткові новітні технології, в тому числі енергоефективні. Хочу повідомити усіх ратнівчан, що при будівництві та експлуатації будемо використовувати сонячну енергію для підігріву води, а також світодіодне ос-вітлення. Таких задумів на со-ціальних об'єктах в області ще ніхто не втілював.

На питання, коли відкриються двері дитячого садка, відповім так, що ніколи не ставив у пріоритет закінчення і введення в експлуатацію об'єктів до якихось дат. Пріорітетом завжди залишається якість виконання робіт. Знаю, що генпідрядник з такими завданнями впорається.

Впевнений, що зразковий дошкільний заклад прийме діток, які з нетерпінням цього чекають, вже у наступному році.

— Ще навесні ви говорили, що буде залучено більше 3 млн. грн. позабюджетних коштів на реконструкцію площі Героїв Майдану біля будинку культури в Ратному. Але й 26-у річницю Незалежності він зустрічає з обдертим цоколем…

— Реконструкція площі Героїв Майдану буде здійснена за підтримки Народного депутата України Степана Івахіва та селищного голови Володимира Кулика. Такі ідеї неможливо втілити за місяць. Селищна рада розробила проект, який найближчим часом пройде експертизу, після чого відразу буде оголошено тендер і почнуться роботи. Бачив цей проект і хочу повідомити ратнівчанам, що площа буде дійсно окрасою селища.

— Що можете сказати про співпрацю з народним депутатом та його помічниками?

— Сьогодні бачення розвитку району як в команди Степана Петровича Івахіва, так і моє збігаються повністю. Вже не перший рік наш район отримує субвенцію з державного бюджету на соціально-економічний розвиток завдяки старанням депутата Верховної Ради. Ще на початку цього року я проводив нараду з представниками всіх гілок влади та помічниками депутатів усіх рівнів, де напрацювали перелік об'єктів со-ціальної сфери та пріоритетні завдання. Відразу почали розробляти проектно-кошторисну документацію та виділяти кошти на співфінансування. Таким чином вже завершили капітальний ремонт покрівлі дитячого садка в селі Самари, готуємось до тендеру по проекту реконструкції приміщення дитячого садка з ігровим залом в селі Видраниця, проводимо роботи в інших закладах району. Пос-тійно спілкуючись з помічниками народного депутата, ми вже напрацьовуємо спільну позицію і на наступний рік, аби не виникало ситуацій, як в інших районах, коли потрібно в «гарячу» пору вносити зміни в постанови Кабінету Міністрів України.

Переконаний, що і надалі наш район буде відчувати підтримку та увагу Степана Івахіва.

— Скажіть, як Ви оцінюєте співпрацю із районною радою, чи маєте взаєморозу-міння?

— Взаємовідносини між райдержадміністрацією і районною радою можу характеризувати як робочі. Хотів би, щоб вони були більш партнерські, без забігів наввипередки, адже працюємо на одній території для добробуту наших земляків.

Сьогодні є певне несприйняття окремими фракціями ра-йонної ради тих реформ, які запропонував Кабінет Міністрів України та Верховна Рада України, однак, на моє переконання, це просте небажання проводити роботу та брати на себе відповідальність. Постійно в сесійній залі чути претензії: «Чому це повинні робити ми, а не держава?», це стосується як реформувань закладів, так і інших питань розвитку. Відчувається політична напруга під час сесійних засідань.

Я і весь колектив райдерж-адміністрації не займаємось заохоченням чиїхось політичних інтересів та не приймаємо таких рішень, тому закликаю голову та депутатів усіх фракцій до конструктивного діалогу.

Не повинен голова райдерж-адміністрації керувати депутатами районної ради, але не до-зволю, щоб районна рада втручалася та керувала управліннями й відділами райдержадміністрації.

— Проаналізуйте, з якими питаннями до Вас найчастіше звертаються жителі району і як ви їм допомагаєте?

— Спілкуючись з мешканцями району в робочому порядку та на особистих і виїзних прийомах громадян, можу сказати, що питань дійсно багато. Найбільше, звичайно, прохань щодо виділення матеріальної допомоги на лікування. Чимало громадян звертається щодо вирішення земельних та господарських питань.

Я і надалі буду з великою увагою та шаною прислухатись до проблем ратнівчан та намагатись вирішувати їх максимально ефективно.

— Що Ви плануєте реалізувати протягом 27-го року Незалежності України? Які Ваші прогнози?

— Вже протягом двох років я спільно з моїми колегами та представниками інших гілок влади працюємо над розвитком нашого району. І нехай скептики згадають час за незалежності держави, коли стільки уваги приділялось Ратнівщині. Щороку ремонтуємо декілька шкіл, садочків та закладів культури.

Перед приходом на посаду голови райдержадміністрації поставив собі декілька страте-гічних завдань:

1) ліквідувати черги в до-шкільних навчальних закладах. Ми вже втілюємо це в життя, процес непростий, але крокуємо в правильному напрямку;

2) провести капітальний ремонт дороги Доманове-Ратне-Ковель. Сьогодні держава багато уваги приділяє дорожній галузі, хоча проблеми всім відомі і без чітких змін покращення не відбудеться. Спілкуючись із головою облдержадміністрації  Володимиром Гунчиком, отримав схвальну відповідь і запевнення, що саме цей напрямок стане пріоритетом для Волині в наступному році. Звичайно, хотілося б раніше, але  з одержанням «Безвізу»  всі зусилля були кинуті на державні дороги в напрямку Польші та м. Львова, і якість виконання робіт там вражає. Надіюсь на таку ж на дорозі, що перетинає наш район.

Пріорітетним питанням залишаються втілення програми «Питна вода» та реконструкція центрального стадіону «Колос» в смт Ратне. Розуміння маємо з селищною радою та розробляємо стратегію залучення коштів на ці проекти як з Державного фонду регіонального розвитку, так і з інших джерел. Вірю, що зможемо реалізувати ці задуми в найближчі роки.

Єдине, що не дозволяє ви-кладатися на всі 100%, — це обмеженість в ресурсах. Навіть найгеніальніші плани для своєї реалізації потребують міцної матеріальної бази. Але ми працюємо над залученням інвестицій та оздоровленням економіки району.

— Анрію Адамовичу, як бачимо, з початку року зроблено чимало хороших справ для району, є багато планів на перспективу. Скажіть, хто надихає та підтримує Вас у роботі?

— Звичайно, кожна людина не може ефективно працювати та приносити результат без на-дійної опори. У мене вона є — це моя родина та сім'я. Маю чудову дружину та дітей, які постійно мене підтримують. Слава Богу, маю живих батьків, у яких можна отримати життєву пораду. Тому дякую їм за все.

Окремо хотів би привітати всі родини Ратнівщини із величним святом — Преображенням Господнім. Бажаю всім вам міцного здоров'я, духовних подвигів і всіх милостей Божих. Господнє благословення нехай перебуває з вашими сім'ями, близькими людьми та нашою Незалежною Україною.

Дмитро МОРОЗ,

Валентина БОРЗОВЕЦЬ,

Марія ЛЯХ

Один відгук на «А. ХАРЛАМПОВИЧ: НЕЗАЛЕЖНІСТЬ – НАШЕ НАЙГОЛОВНІШЕ НАДБАННЯ»

  1. Oleg S. коментує:

    Хотілось би запитати в шоколадного гауляйтера,чому його не хвилює безробіття і бездоріжжя на Ратнівщині?

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>